Nicola Bertinelli, az eredeti parmezánsajtot termelők egyesületének elnöke elmondta, hogy 2016-hoz képest 5 százalékkal, három év alatt pedig 10 százalékkal nőtt az előállított termék mennyisége. A forgalom értéke tavaly 2,2 milliárd eurót tett ki.
A sajttermelők nagy örömére jelentősen emelkedett a parmezán ára is, míg 2016-ban kilónként átlagosan 8,6 euróba került, 2017-ben 14 százalékkal 9,81 euróra nőtt átlagára.
Az eredeti olasz parmezán nagyon szigorú előírások szerint készül, még azt is előírják, hogy mit ehetnek a tejet adó tehenek, a minimális érlelési idő pedig 12 hónap. Bár továbbra is az olaszok a legnagyobb fogyasztók, tavaly már a teljes termékmennyiség 38 százalékát, 51 ezer tonna parmezánt exportáltak külföldre.
Az export 70 százaléka öt országra jut, Németországra, Nagy-Britanniára, az Egyesült Államokra, Kanadára és Franciaországra.
Franciaországba tavaly 11 százalékkal több, 9800 tonna parmezánsajtót exportáltak, Németországba 3 százalékkal több, 9460 tonna Parmigiano-Reggiano érkezett, míg az Egyesült Államokba irányuló export 9075 tonnán stagnált.
A termelők arra számítanak, hogy idén tovább bővül az export, és 3,7 millió gurigára emelkedik az előállított sajt mennyisége.
A Parmigiano-Reggiano kemény, finom szemcsés állagú, többé vagy kevésbé élénk szalmasárga színű sajt, természetes, szalmasárga színű kéreggel. Kizárólag a kiváló minőségű helyi tej, természetes eredetű tejoltó enzim és só felhasználásával készül már kilenc évszázada, ugyanazokon a helyeken, ugyanazon ősi eljárásokkal.
Riválisai közül a legismertebb a Grana Padano, amelynek készítését kevésbé szigorú szabályok kötik. Ebből a sajtféléből tavaly 1,7 százalékkal több, 4,94 millió guriga készült.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.