BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átmeneti árcsökkenés az olajpiacon

Csaknem öt százalékkal esett hétfőn a kőolaj ára, amit részben az iráni szankciókkal kapcsolatos engedékenyebb washingtoni állásponttal indokolnak, és azzal, hogy megcsapolhatják a stratégiai készleteket.

Jelentősen esett a két fő kőolajfajta jegyzésára hétfőn az árupiacon. A WTI hordónként 4,2 százalékkal 68,06, a Brent pedig 4,6 százalékkal 71,84 dollárra esett. Tegnap néhány tized százalékponttal még lejjebb csúsztak a kurzusok. Egyhetes viszonylatban a WTI 9,7, a Brent pedig 9,1 százalékkal zuhant. Az árakat a líbiai szállítási problémák megszűnése mellett az a hír mozgatta, hogy

az Egyesült Államok kész haladékot adni az iráni szankciók bevezetésének ügyében azon országoknak, amelyeknek több időre van szükségük az Irán elleni szankciók miatt kieső olajimportjuk pótlására

– nyilatkozta Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

„A közelgő novemberi időközi választások miatt Donald Trump amerikai elnök alacsonyabb benzinárakat akar látni az Egyesült Államokban. Emiatt hajlandók a szankciók alól ideiglenes felmentést adni néhány országnak, sőt az is felmerült, hogy a stratégiai olajtartalékokból is felszabadíthatnak néhány tízmillió hordónyit az árak leverésére. Közben Líbia is visszatért a világpiacra, ezzel a napi félmilliós kitermelése egymillió hordóra nő. Szaúd-Arábia is növelte már kőolajszállításait, mindez látványosan csökkentette az energiahordozó világpiaci árát” – mondta Pletser Tamás, az Erste olajpiaci elemzője a Világgazdaságnak.

Fotó: AFP

Eddig két rendkívüli esetben szabadították fel a stratégiai készleteket: 1991-ben az Irak elleni támadáskor, illetve 2005-ben a Katrina hurrikán utáni időszakban volt erre szükség. Az első alkalommal 17,2 millió hordó kőolajat adtak el, a másodiknál 60 millió hordó volt a felajánlott mennyiség, de ennek a töredéke kelt el. Most 660 millió hordó kőolaj alkotja a stratégiai készletet.

Valós piaci hatást 20-30 millió hordó piacra dobásával lehetne elérni. Az Egyesült Államok napi kőolaj-felhasználása 18 millió hordó, így ennek a mennyiségnek 1-3 dolláros árcsökkentő hatása lehet. Az intézkedések néhány hónapra alacsonyabb árakat eredményezhetnek, ami valóban jól jöhet Trumpnak az időközi választások előtt

– tette hozzá Pletser Tamás.

Az Egyesült Államok félidős választásain a szenátus egyharmadára és a képviselőház mind a 435 tagjára voksolnak. „Jelenleg republikánus többség van mindkét házban, így az összes bizottsági elnöki poszt is Trump pártjának kezében van. Ez azt jelenti, hogy saját politikai napirendet valósíthat meg, és a Legfelső Bíróság új tagjának vagy esetlegesen tagjainak kinevezésével is évtizedekig konzervatív többség lehet a rendkívül fontos szervezetben” – hangsúlyozta Magyarics Tamás Amerika-szakértő, az ELTE egyetemi tanára.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.