BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszkapacitás kellett a gáztároláshoz

Kicsivel több gázt készletezett a zsanai tárolójában a Magyar Fölgáztároló Zrt., mint amennyit a létesítmény eredeti mobil kapacitása megengedett. Ehhez azonban technikai megoldásokra és engedélyekre is szükség volt.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) ügyfelei 180 millió köbméterrel több gáz tárolását rendelték meg a folyó gázévre, mint amennyit a társaság létesítményeinek kapacitása lehetővé tett, de az MFGT „csinált helyet”. Fő módszere az volt, hogy

az egyik tárolójából kiszorította a természetes rétegvizet (vagy annak egy részét), de bevetett más technológiát is. Megoldását a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal illetékes osztályával egyeztette, és egyszeri alkalomra engedélyeztette.

Forrás: MTI / Rosta Tibor

Ám hiába tudott az MFGT már 2350 millió köbméter gázt betárolni, a gáztárolói engedélye továbbra is csak 2170 millió köbméterre szólt.

Ezért tavaly szeptember 9-én kérte az energiahivatalt, hogy ezen engedélyét módosítsa 180 millió köbméterrel nagyobbra, ezt a hivatal meg is tette, 2020. április 30-i lejárattal. Bár e döntését csak a napokban hozta nyilvánosságra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), de sorszámozása alapján egy tavalyi (tehát időben meghozott) határozatról van szó.

A négy föld alatti tárolóval rendelkező MFGT a zsanai létesítményében teremtett ideiglenes pluszkapacitást. A tárolási igény megugrása egybeesett a nagy euró­pai spájzolási boommal, e mögött pedig az állt, hogy tavaly nyáron és ősszel sokan tartottak attól, hogy az orosz–ukrán tranzitszerződés 2019 végi lejártával zavar támad a gáz európai vevőkhöz való eljuttatásában. (Igaz, december közepén talált megoldást az orosz és az ukrán fél, de addigra már megteltek a hazai tárolók, az MFGT például október második hetében 99,6 százalékos töltöttséget jelzett.)

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.