BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötszázalékos bevételnövekedést céloz meg a Richter

A Richter éves forgalma 5 százalékkal nőhet euróban idén. Az üzemi eredményhányad 17 százalékos lehet.

Az éves eredménybeszámoló után a Richter vezérigazgatója közzétette a menedzsment idei évre szóló prognózisát. Az euróban számolt árbevétel 5 százalékkal nőhet

– mondta Orbán Gábor, a bevételi terv teljesülésének több együttes feltétele van. Egyik sarkalatos pont, hogy a Vraylar értékesítés elérje az 1,8 milliárd dollárt, ahogy a sales partner (AbbVie) előre jelezte. Ezt a számot a Richter is irányadónak tekinti, s az összeg közel 20 százalékát kapja majd meg royalty-ként. További feltétel, hogy a megvásárolt Evra termék értékesítése beépüljön a bevételekbe, a nagykereskedelmi tevékenység forgalma várhatóan stagnáljon euróban és a Richter szemszögéből fontos devizapárok ne alakuljanak kedvezőtlenül.

A várakozás konzervatív – mondta a vezérigazgató, de ennek oka, hogy az első félév még Covid ellenszélben telik. A bruttó fedezeti marzs 55,5 százalék, az üzemi marzs pedig 17 százalék lehet. A K+F költségek a bevételek 11 százalékát tehetik ki.

Kérdésünkre Orbán Gábor elmondta,

az AbbVie 4 milliárd dolláros csúcsévi Vraylar-várakozása teljesülhet, bár a pontos évszám nem ismert, s azt is hozzátette: a termék sikere teljes egészében az AbbVie-n múlik, rajtuk áll a készítmény promóciós támogatása.

2021-ben a kulcskészítmények várható forgalma:

Bemfola 55 millió euró, Terrosa 35 millió euró, Reagila 15 millió euró, Evra (amely várhatóan csak az év második felében jelenik meg a bevételi soron) 40 millió dollár.

Fotó: MW / Faludi Imre

A hajnalban közölt gyorsjelentés szerint

rekord negyedéves árbevételt ért el a Richter – a 150,4 milliárd forintos forgalom 8,4 százalékos növekedést takar a 2019-es bázishoz képest és 5 milliárd forinttal magasabb a Világgazdaság konszenzusánál.

Tíz százalékkal 82,3 milliárd forintra nőtt a bruttó profit, kismértékben ez is jobb a vártnál. Az üzemi eredmény 32,8 milliárd forint lett, míg elemzők kicsivel 30 milliárd alá várták. A mérleget a pénzügyi eredmény 5,7 milliárd forinttal rontotta, az adózott eredmény így 21,6 milliárd forint, ez kissé elmaradt a várakozástól.

A negyedév üzemi marzsa 21,8 százalékos, míg a bruttó fedezeti hányad 54,7 százalék.

A csúcskészítmény – Vraylar antipszichotikum – amerikai értékesítése után a negyedik negyedévben 76,3 millió dollár jogdíjat kapott az AbbVie gyógyszergyártótól a Richter, a royalty 33 százalékkal nőtt. A gyógyszer az év végén már 38 országban volt elérhető, ahol lehet, ott támogatott készítményként.

Éves összevetésben az értékesítés 52,6 százalékkal nőtt az USA-ban (108 milliárd forintra), az orosz forgalom 86 milliárd forinton stagnált, komolyabb (43 százalékos) visszaesés csak Kínában volt, de az kisebb piac a Richter számára. Mérföldkőhöz ért a teljes éves nettó profit, amely 104,7 milliárd forint lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.