BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiakadt Scarlett Johansson, hangot vált az OpenAI

A startup hangasszisztense kísértetiesen emlékeztet a színésznő hangjára az Ő című filmből. Ráadásul az OpenAI meg is kereste Johanssont, aki nem adott engedélyt a hangja használatára.

Bár tagadja az LOpenAI, hogy a ChatGPT hangalapú, széles körű nyilvánosság számára csak a későbbiekben elérhető termékének, a ChatGPT-4o-nak a hangját Scarlet Johanssonéról mintázták volna, a mesterséges intelligencia startup közölte, hogy a színésznő iránt érzett tiszteletből a jövőben nem használják a Sky névre keresztelt hangot.

US actress Scarlett Johansson arrives for The Albies hosted by the Clooney Foundation at the New York Public Library in New York City on September 28, 2023. The Albies is the Clooney Foundation for Justice's annual event honoring courageous defenders of justice. The event is named in honor of Justice Albie Sachs, who is revered for his heroic commitment to ending apartheid, and will be hosted by Amal and George Clooney, co-founders of the Clooney Foundation for Justice, and Darren Walker, president of the Ford Foundation. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) mesterséges intelligencia
Scarlett Johansson az Ő című filmben kölcsönözte hangját egy mesterséges intelligenciának, de az OpenAI-nak nem engedélyezte, hogy használja a hangját / Fotó: Angela Weiss / AFP

A múlt heti bemutató során a ChatGPT-4o-t sokan hasonlították egyébként az Ő című film MI-hangjához, amit Johansson biztosított, sőt a cégvezető Sam Altman is a 2013-as filmet jelölte meg kedvenc filmjeként és a bemutató után az X-en posztolt is a filmről – jegyzi meg az NPR. A filmben egy férfi beleszeret telefonja operációs rendszerébe, mely Scarlett Johansson hangján szólal meg.

Perrel fenyegeti a mesterséges intelligencia startupot a színésznő

Most azonban a színésznő ügyvédei azt követelik, hogy a vállalat árulja el, hogy hozta létre a legújabb modell hangját, különös tekintettel arra, hogy Johansson szerint 

Altman már kilenc hónapja megkereste, hogy engedélyezze hangja felhasználását  a legújabb ChatGPT-hez, amit azonban elutasított.

A startup ugyan azt állítja, hogy a hangot végül egy másik színésznő segítségével vették fel, ám őt nem nevezhetik meg, a magánéletének védelme céljából. Ugyanakkor az OpenAI közölte azt is, hogy Sky névre keresztelt hangot nem használják további modellekhez, valamint azt is, hogy a hangasszisztens öt különböző hanggal készült el.

Ám minderre csak azután kerül sor, hogy Johansson többek között arról beszélt, sokkolta és felbőszítette, hogy a startup az övéhez olyannyira kísértetiesen hasonlító hangot használt, amit a barátai és a hírcsatornák sem tudtak megkülönböztetni a sajátjától, annak ellenére, hogy nem állt kötélnek, amikor a cég engedélyt kért tőle.

Az OpenAI nem feltétlenül a szerzői jogok barátja

A különböző adatok engedély nélküli felhasználása miatt a The New York Times korábban szerzői jogi pert indított az OpenAI-val szemben és az engedély megtagadása ellenére felhasznált hang egybevág a Szilícium-völgy kultúrájával is, mely gyakran utólag kíván jóváhagyást szerezni termékeihez a fejlődés nevében.

A ChatGPT-4o bemutatása óta kisebbfajta exodus is indult az OpenAI-nál, melynek keretében több kulcsember is távozott, sőt a teljes a mesterséges intelligencia kockázatai mérsékelni hivatott részleg is megszűnt a Wired információi szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.