BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Talgo: nem ússza meg a spanyol kormány, amit a magyarokkal tett – indul a per

Nem lehet csak úgy meglopni a spanyol vonatgyártó mintegy nyolcezer részvényesét. A kisrészvényesek spanyol szövetsége kiakadt a Talgo magyar felvásárlását megakadályozó spanyol kormányzati döntésen. Az ügy a bíróságon folytatódik, és még az is lehet, hogy elviszik az Európai Unió elé is.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, minden jel szerint a Ganz–MaVag (Magyar Vagon) csoport nem tudja megszerezni a Talgót, Európa egyik legnagyobb vonatgyártóját, mert a spanyol kormány kedden nemzetbiztonsági okokból elutasította a spanyol vonatgyártó magyar konzorcium általi felvásárlását.

Pedro Sanchez, Talgo
Talgo: nem ússza meg a spanyol kormány, amit a magyarokkal tett – indul a per / Fotó: Pedro Sánchez Pérez-Castejón / Facebook

A spanyol szocialista vezetés hónapok óta blokkolta a tranzakciót, és ehhez jogi alapot is talált. Még a Covid időszakában hozott egy rendeletet, amely a nehéz helyzetbe került spanyol gazdasági társaságokat volt hivatott megvédeni a külföldi felvásárlások elől.

Ennek érdekében jogszabályt alkottak arról, hogy a nemzetközi befektetéseknél előzetesen a spanyol kabinet jóváhagyására is szükség van. Hiába jutott túl a világ a koronavírus-járványon immáron harmadik éve, Pedro Sánchez kormánya most mégis erre a Covid-szabályra hivatkozva vonta magához a Talgo és a Magyar Vagon ügyletét, és – ahogyan az várható volt – feküdt keresztbe totálisan az évszázad magyar üzlete előtt.

Talgo-ügy: a spanyol kormány vétója több sebből vérzik

A döntés azonban több sebből vérzik. A spanyol vezetés azt állítja, nemzetbiztonsági okokból jutott erre az elhatározásra, mivel a magyar cég mögött orosz befolyást feltételeznek. Erre semmilyen bizonyítékot nem szolgáltattak, éppen ezért ez az állítás egyelőre nem értékelhető másként, mint politikai blöff.

Ami viszont ennél is súlyosabb, hogy a spanyol kormány a Talgo részvényeseinek konkrétan anyagi kárt okoz azzal, hogy megtorpedózta a tranzakciót. A Ganz–Mavag Europe Zrt. március 7-én jelentette be a spanyol tőzsdefelügyeletnek (CNMV), hogy önkéntes vételi ajánlatot tesz a szupervonatokat gyártó spanyol Talgo összes részvényére. 

Ez összességében mintegy 250 milliárd forintról szólt, miután az ajánlatban részvényenként 5 eurós vételi ár szerepelt, amelynek feltétele legalább 50 százalék plusz 1 részvényarány megszerzése volt a cégben. Mindez túlzás nélkül visszautasíthatatlan ajánlat,

  • hiszen 14,42 százalékos felárat jelent a 2024. február 7-i záróárhoz (szakértők ezt tartják reális árazásnak) képest,
  • és 27,71 százalékosat a 2023. november 15-i árhoz viszonyítva, amikor a Talgo hivatalosan is bejelentette a Magyar Vagon érdeklődését. 
  • Ha ennél is távolabbi historikus adatokat veszünk alapul, akkor az is megállapítható, hogy a tavaly november 15-ét megelőző egy-, három- és hathavi átlagárakhoz képest a magyar ajánlat 35,7, 36,06, valamint 41,37 százalékos pluszt kínál.

Nem csoda, hogy a Talgo igazgatótanácsa, főrészvényesei és banki finanszírozói is többször kinyilvánították, hogy a felvásárlási szándék barátságos és vonzó, az árról alkotott véleményük pedig kedvező.

Talgo: nem ússza meg a spanyol kormány, amit a magyarokkal tett

Éppen ezért nem meglepő, hogy a spanyol kormány keddi vétóját nem hagyják szó nélkül, és konkrét válaszlépést jelentettek be. Egészen pontosan a tőzsdén jegyzett társaságok kisebbségi részvényeseinek spanyolországi szövetsége, az AEMEC azt közölte, hogy 

bírósághoz fordul, hogy megvédje a Talgo kisebbségi részvényeseit a spanyol kormány beavatkozásától.

Az AEMEC direkt a külföldi befektetések felfüggesztését lehetővé tévő szabályozást – tehát amelynek alapján a spanyol kormányzat megfúrta a Talgo magyar felvásárlását – támadja meg jogi úton. „Ez a járvány óta elvesztette az értelmét, a szabályozás súlyos károkat okoz a részvényesek számára. Ráadásul a Talgo-ügyletnek semmi köze a spanyol nemzetbiztonsági érdekekhez, ezért nem felel meg a törvényeknek, amikor erre hivatkozva szabotálják el” – fogalmaztak közleményükben.

Az AEMEC olyannyira eltökélt, hogy nemcsak a spanyol bíróságra viszi el a spanyol kormány határozatát, hanem azt is fontolgatja, hogy az európai bíróságnál is panaszt tesz. Egy biztos: polgári, illetve egyúttal büntetőjogi pert is kezdeményez, hogy a Talgo több mint 8000 részvényese által elszenvedett károkat megtérítsék.

Nem felel meg a törvénynek, amikor önkényes, tisztességtelen vagy politikai, ideológiai okokra hivatkoznak. A spanyol állam döntései nem lehetnek önkényesek, amint azt a spanyol alkotmány is kimondja. Nem szabad meglopni a Talgo 8000 részvényesét – húzták alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.