BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Port of Hamburg maersk

Fényes jövőt lát a nemzetközi konténeróriás: erős marad a nemzetközi kereskedelem

A vállalat idén jelentős növekedésre számít. A Maersk szerint azonban a globális konténerpiac előtt továbbra is komoly kihívások állnak.

A dán Moller-Maersk hajózási konszern hétfőn közölte, hogy az erős harmadik negyedéves eredmények, a robusztus kereslet és a Vörös-tengeren a hajózásban továbbra is fennálló zavarok miatt megemelte egész éves előrejelzését.

Port of Hamburg maersk
Magabiztos a Maersk, kiváló éves eredményre számít / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Maersk közölte, hogy a korábbi 4–6 százalék közötti tartományról 6 százalék körülire módosította a globális konténerpiac 2024-es növekedésére vonatkozó előrejelzését.

A Maersk a harmadik negyedévre vonatkozóan 4,8 milliárd dolláros előzetes kamat-, adófizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) jelentett. Elemzők 3,7 milliárd dolláros EBITDA-t prognosztizáltak erre az időszakra az LSEG adatai szerint.

A bevétel 15,8 milliárd dollár volt, ami felülmúlta az elemzők 14,4 milliárd dolláros előrejelzését.

Az Iránnal szövetséges huszi fegyveresek által a Vörös-tengeren a hajók ellen elkövetett támadások megzavarták a kelet–nyugati kereskedelem szempontjából létfontosságú hajózási útvonalat, a szállítmányok hosszan tartó átirányítása pedig felfelé nyomta a szállítási díjakat, és torlódásokat okozott az ázsiai és európai kikötőkben.

A Maersk most 11,0 és 11,5 milliárd dollár közötti EBITDA-t vár az egész évre, a korábbi 9 és 11 milliárd dollár közötti sáv helyett – közölte a csoport a Bloomberggel.

A 2024-es kamat- és adófizetés előtti eredményt eközben 5,2 és 5,7 milliárd dollár közöttinek látták, a korábbi 3 és 5 milliárd dollár közötti érték után.

Atommeghajtással zöldítené a tengeri szállítást az egyik legnagyobb konténeres cég

Miközben számos nukleáris hadihajó szeli a habokat világszerte, a kereskedelmi hajózásban nem terjedt el az atomenergia használata. A negyedik generációs reaktorok azonban a következő évtizedre elhozhatják az atommeghajtású konténerhajókat.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.