BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Férfiegészség-kampány indul, de a nőkre számítanak a szakemberek

A magyar férfiak nem szívesen járnak szűrővizsgálatokra, átlagéletkoruk jóval alacsonyabb, mint az uniós férfiátlag, pedig a prosztatarák azok közé a betegségek közé tartozik, amelyek időben szűrve jól gyógyíthatók. Széles körben kell tudatosítani a rendszeres prosztatarákszűrés jelentőségét – hangzott el a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Magyar Urológusok Társasága által szervezett országos PSA-szűréssorozat kampánynyitó sajtótájékoztatóján. Az akár éveken át tünet- és panaszmentesen fejlődő prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a magyar férfiak körében; évente több mint 1300 férfi hal meg a betegségben.

Az akár éveken át tünet- és panaszmentesen fejlődő prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a magyar férfiak körében; évente több mint 1300 férfi hal meg a betegségben. Az egyszerű vérvételen alapuló PSA-szűrés azért fontos, mert a segítségével időben felfedezhető a prosztatadaganat, amikor az még hatékonyan kezelhető, vagy akár teljesen meggyógyítható. Az idén ősszel induló országos szűréssorozatra elsősorban az 50 év feletti férfiakat várják – hangzott el a szerdai rendezvényen, a Semmelweis Egyetemen.

Low,Angle,Of,Smiling,Fit,Bearded,Male,Drinking,Water,After
Prosztatarákszűrésre ötven év felett minden férfinek tanácsos elmenni / Fotó: Shutterstock

Férfiegészség-kampányt és országos PSA-szűréssorozatot szervez októberben és novemberben a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Magyar Urológusok Társasága. A kampány arca Gundel Takács Gábor, aki azt hangsúlyozta, hogy férfiaknak meg kell érteniük, felelősséggel tartoznak a családjukért, azért, hogy egészségben töltsék az életüket harmadik harmadát is. 

A magyar férfiak nem egészségtudatosak, és nem mozognak

A kampány célja a férfiak aktivizálása saját egészségük megőrzése érdekében, mert az életmód az egyik legfontosabb tényező a prevencióban. 

Közismert, hogy a magyar férfiak várható élettartama az egyik legalacsonyabb az unióban, mindössze 73,4 év, ami hat évvel kevesebb, mint a nőké. Ráadásul a várhatóan egészségben töltött éveik száma alulról közelíti a 63-at. A férfiak megelőzhető halálozásának aránya kétszer annyi, mint a nőké; háromból két férfi túlsúlyos vagy elhízott, és a férfiak egynegyede mindennap dohányzik. 

A kampány egyszerre ösztönzi a férfiakat a mozgásra és az ajánlott szűrővizsgálatokon való részvételre, hiszen a súlyos betegségek korai felismerése évente több ezer férfi életét menthetné meg.

Mi az a PSA-szűrés? 

A prosztatarák korai felismerését segítve a partnerek ősszel több mint 20 helyszínen – fesztiválokon, klinikákon, szakrendeléseken – mérik majd meg egy egyszerű vérvétellel a szűrésre jelentkezők PSA-szintjét. A PSA (prosztataspecifikus antigén) a prosztata által termelt fehérje, ami a vérből kimutatható. Emelkedett szintje jelezhet jóindulatú prosztatamegnagyobbodást, gyulladást, fertőzést, de akár rosszindulatú elváltozást is. 

„Ha egy férfi évente egyszer elmegy egy PSA-vizsgálatra, már óriásit lépett az egészsége érdekében – fogalmazott prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgatója, a Magyar Urológusok Társaságának főtitkára. – Az egészségért tenni kifejezetten férfias dolog. Egy vérvétel minimális kellemetlenséggel jár, de túlzás nélkül életmentő lehet, hiszen a korai stádiumban – még a tünetek megjelenése előtt – felismert prosztatarák jól kezelhető, vagy akár teljesen meggyógyítható. Tragikus, hogy ennek ellenére évente mégis több mint 1300 magyar férfi hal meg prosztatarákban.”

Nyirády professzor rámutatott: a szűrés során kimutatott magasabb PSA-érték önmagában nem igazolja a daganatos betegséget, hiszen a PSA-szintet számos tényező befolyásolhatja. Egyes gyulladások, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, vérhígító vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata, sőt az intenzív fizikai aktivitás is eredményezhet a normálisnál magasabb értéket. A PSA mennyisége az életkor előrehaladtával is növekszik a vérben. A normálisnál magasabb PSA-szint tehát nem feltétlenül jelent prosztatarákot, de minden ilyen esetben javasolt mielőbb urológus szakorvoshoz fordulni, aki további vizsgálatokkal tisztázhatja, hogy mi áll az emelkedett érték hátterében – tette hozzá Nyirády professzor.

Mivel a prosztatarák jellemzően idősebb korban alakul ki, 50 éves kor felett minden férfinak ajánlott a rendszeres PSA-szűrés, hiszen a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha nem fedezik fel időben a betegséget. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy akinek a családjában előfordult férfiágon prosztatadaganat, illetve anyai ágon emlő-, méh- vagy petefészek-daganat, annak már 45 éves kor felett ajánlott a prosztatarákszűrés.

„Az emelkedett PSA-szint már a tünetek kialakulása előtt nagy biztonsággal jelezheti a betegség kialakulását. A betegség hosszú időn át fejlődhet tünetmentesen, és sokáig nem okoz panaszt. Éppen ezért kulcsfontosságú a korai felismerés a szűrés segítségével, amikor a betegség még jól kezelhető. Sajnos még ma is nagyon sok beteget fedezünk fel áttétes daganattal, és ezen betegek mintegy 70 százalékát öt éven belül elveszítjük” – tette hozzá prof. dr. Nyirády Péter.

A MUT és a Rákellenes Liga PSA-szűrési kampányában idén ősszel több ezer, 45-50 év feletti férfinél szeretnék a PSA-szűrést elvégezni, ezért több nagyrendezvényen, például a Csabai Kolbászfesztiválon és a fővárosi Pontyshow-n is lesz ingyenes szűrőállomás. A szűréssorozat helyszíneiről és dátumairól a www.psaszures.hu weboldalon tájékozódhatnak az érintettek. 

Egyre többen, akár fiatalon is

A prosztatarák világszerte a leggyakoribb daganatos megbetegedés a férfiak körében: minden nyolcadik férfit prosztatadaganattal diagnosztizálnak élete során. Hazánkban ez a betegség teszi ki a férfiaknál előforduló összes rákbetegség 8-10 százalékát, és a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a férfiaknál; évente 1100-1400 férfi hal meg prosztatarák miatt. A betegség leggyakrabban az 50–70 év közötti korosztályt érinti, de egyre gyakoribb már fiatalabb korban is. „A prosztatarák halálozási aránya Magyarországon magasnak számít. Ennek az egyik oka az, hogy a magyar férfiak későn, a betegség előrehaladott, nemritkán már áttétes stádiumában fordulnak orvoshoz” – hívta fel a figyelmet Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A betegség tünetei a jellemzően tünetmentes, korai stádium után a következők lehetnek:

  • a gyakoribb, 
  • nehezebb vizeletürítés, 
  • sürgető vizelési inger, 
  • véres vizelet és/vagy ondó, illetve vizelet-visszatartási, 
  • valamint merevedési problémák.

Ezekkel halogatás nélkül orvoshoz kell fordulni.

Gyerünk, apukám!

Gyerünk, apukám! névvel a férfiegészségre, a férfiak, apák, nagyapák, megmozgatására fókuszál a Magyar Szervátültetettek Szövetségének az Aktív Magyarország támogatásával megvalósuló, Millió lépés az iskoládért című kihívásának őszi fordulója is, amely 11 hetes időtartama alatt célzott edukációs üzenetekkel és a szűrési alkalmak népszerűsítésével kapcsolódik a PSA-szűrési kampányhoz.

„A Millió lépés program a legnagyobb hazai tömegsport-kezdeményezés, fontos, hogy a több mint 400 ezer aktív felhasználónk felé is tematizáljuk a férfiegészség jelentőségét – mondta el dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai vezetője és orvosigazgatója. – A magyar férfiak körében erősíteni kell az egészségtudatosságot, a szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen a férfiak a nőkhöz képest jobbnak értékelik egészségi állapotukat, nem szívesen panaszkodnak, és ritkábban járnak orvoshoz. Abban bízom, hogy a feleségek, anyák, gyermekek segítségével egyre több férfitársam csatlakozik a Millió lépés kihíváshoz az ősz folyamán, és részt vesz az életkor szerinti szűréseken.”

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a prosztatarák gyakorisága és halálozási adatai komoly terhet rónak mind a betegekre, mind az egészségügyre, ezért is kiemelten fontos nem csupán kampányszerű, hanem – az emlő-, méhnyak- és vastagbéldaganatokéhoz hasonló – meghíváson alapuló, szervezett, ellenőrzött és biztonságos szűrőprogramok indítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.