A vezető kínai LNG-, azaz cseppfolyósítottföldgáz-importőrök azon dolgoznak, hogy további orosz LNG-szállítmányokat kaparintsanak meg, amelyek olcsók, de a piac nagy része elkerüli az ukrajnai háború miatt Oroszországot sújtó szankciók miatt – írja a Bloomberg.

Az olyan kínai óriásvállalatok, mint a Sinopec vagy a PetroChina már tárgyalnak a lehetséges orosz beszállítókkal annak érdekében, hogy jelentős árengedménnyel jussanak orosz LNG-hez.

Fotó: Xu congjun / AFP

A világ számos importőre orosz fedőcégeket használna cseppfolyósított földgáz vásárlására, mert félnek a jövőbeni retorzióktól, amennyiben nyíltan üzletelnek Oroszországgal a nyugati büntetőintézkedések idején. A kínai vállalatok a világon az egyetlenek, amelyek hajlandók saját név alatt orosz LNG-gázt vásárolni, bár erről sem a PetroChina, sem a Sinopec nem kívánt nyilatkozni. Kereskedői beszámolók szerint az elmúlt hetekben már érkezett Kínába az orosz LNG-ből, amely 10 százalékkal olcsóbb a hasonló észak-ázsiai szállítmányokhoz képest.

A cseppfolyósított földgáz ára rekordszintre emelkedett márciusban az ukrajnai háború miatt, ami épp a globális szükséglet növekedése mellett szűkíti az ellátást.

Fotó: Hu qingming / AFP

A kisebb kínai importőrök dolgát nehezíti, hogy nehezen kapnak hitelgaranciát a bankoktól a vásárlásra, a legtöbb szingapúri pénzintézet ugyanis nem hajlandó megfinanszírozni az orosz LNG behozatalát.

Hasonló úton járnak a kínai olajfinomítók is, amelyek szintén rámennek a világ nagy része által most elkerült olcsó orosz olajra.