Energia

A magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

A végfelhasználói árakat tekintve Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági áram- és gázár.

Európában 2024 februárjában is – az egy évtizede bevezetett rezsicsökkentésnek köszönhetően – a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamosenergiát és földgázt – írta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden a Facebook-oldalán. 

Gázzal fözés gáztüzhely-04
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld 

Németh Szilárd – aki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt jelölte meg forrásként – azt írta, hogy az összehasonlítás az úgynevezett végfelhasználói árakon alapul, amelyeket a fogyasztók kifizetnek, és tartalmazzák a rendszerhasználati díjat is. 

A Világgazdaság már megírta, hogy februárban Magyarországon voltak a legalacsonyabbak a lakossági áram- és gázárak az Európai Unióban, és Európa egészét tekintve is csak Kijev előzött be. Stabilak voltak, sőt, összességében némileg csökkentek is az európai bruttó lakossági végfelhasználói áramárak februárban, ugyanezen gázárak pedig érezhetően estek a finnországi VaasaETT legfrissebb elemzése szerint. Mivel Magyarországon évek óta a rezsicsökkentés után befagyasztva tartott tarifát fizeti a lakosság, az itteni árak euróban számolt mozgását egyedül a forint és az euró árfolyamának módosulása befolyásolja. Ez februárban kis növekedést okozott. A hazai árak változatlanságából adódik továbbá, hogy amennyiben Magyarország pozíciója eltolódik valamilyen irányba az ársorrendet mutató diagramon, annak a más országokban történt árváltozás az oka.

Miközben egy hónappal korábban, januárban szinten maradt, illetve alig nőtt a gáz átlagos európai lakossági ára a decemberihez képest, maga a molekulaár térségenként nagy eltéréseket mutatott. Az átlagos stabilitás annak ellenére megmaradt – mutat rá a VaasaETT –, hogy a január jellemzően a legkeményebb téli hónap, amikor a fűtés elvben csúcsra jár. A nagykereskedelmi gázárak még annak ellenére is estek, hogy a vörös-tengeri feszültség miatt a cseppfolyós földgázt szállító tartályhajók Afrika megkerülésére kényszerültek, hogy eljussanak Európába. A hollandiai TTF-en a megawattóránkénti ár 30 euróra gyengült, 2 euróval alacsonyabbra a két évvel korábbinál, vagyis a válság előtti szintnél.


 

 

áram rezsi Európai Unió földgáz
Kapcsolódó cikkek