BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nem marad a Lukoil nyakán az olaja

Az eddiginél több olajat exportál tengeren az az orosz olajtársaság, amelynek a térségünkbe szánt vezetékes olaját nem engedi át Ukrajna. Ezzel a Lukoil elvágta a maga gordiuszi csomóját, de Magyarország és Szlovákia még bogozhatja a sajátját.

A Lukoil felpörgeti tengeri olajszállításait, miután a Barátság olajvezetéken exportálni kívánt mennyiség elakadt – írja a Reuters.

Lukoil
Egy Lukoil-tanker / Fotó: Lukoil (illusztráció)

 

Jól járnak a tankertulajdonosok

A hírügynökség moszkvai tudósítója három piaci forrására és saját számítására alapozza az állítását. Mint arról a Világgazdaság is beszámolt, Szlovákia és Magyarország a múlt héten jelezte, nem kap olajat kulcsfontosságú beszállítójától, a Lukoiltól, miután Ukrajna megtiltotta, hogy az orosz társaság ukrán területen keresztül energiahordozót szállítson.

Ezután – a Reuters információi alapján – a Lukoil további 0,34 millió tonna tengeri uráli olajexporttal egészítette ki júliusi rakodási tervét:

  • egy 140 ezer tonnás rakományt Novorosszijszkból július 28-29-én, valamint
  • két, egyenként 100 ezer tonnás Ural-rakományt Primorszkból július 27–29-én.

A források hozzátették, hogy a Rosznyefty és a Gazpromnyeft 200 ezer tonna, illetve 100 ezer tonna olajjal egészítette ki az orosz balti kikötők júliusi rakodási tervét. Ennek eredményeként az orosz nyugati kikötőkből származó júliusi olajszállítmányok mennyisége az eredeti ütemtervhez képest napi 0,23 millió hordóval mintegy 1,79 millió hordóra módosult.

Ukrajna lépését – amelyet végső soron Oroszország ellene folytatott háborúja motivált – Pozsony gazdasági háborúnak nevezte. Budapest (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter) pénteken Kijevet olajzsarolással, valamint a magyarok és szlovákok elleni brutális támadással vádolta. Az utóbbi ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy legalább szeptemberig megoldódik a helyzet, ellenkező esetben mindkét ország súlyos üzemanyaghiánnyal küzdhet majd.

A Lukoil gyorsan keresett alternatívát

A Lukoil már július 22-én jelezte az Interfax orosz hírügynökség szerint, hogy más célállomásokra regisztrálja át azt az olajat, amelyet nem küldhet tovább a Barátság vezetéken át. Akkor úgy fogalmazott, hogy tárolási helyet keres a Magyarországra és Szlovákiába szánt olajnak. Közben tárgyal a Barátság illetékeseivel az olaj vásárlásának és szállításának módjáról.

Nem tudni, hogy a Lukoil által a tengerre küldött olaj végül hol köt ki. Egy része közvetítőn és kerülőúton keresztül akár eljuthat Magyarországra is. Azonban – mint arról a Világgazdaság beszámolt – a szállítás szárazföldi szakaszán használandó, Magyarországig haladó Adria olajvezeték kapacitásai nem teszik lehetővé a teljes kieső import pótlását.

Magyarország az igazi megoldást várja

A Lukoiltól rendelt olaj szállítása ügyében az Európai Bizottság – amely erre nézve hétfőn felkérést kapott Magyarországtól és Szlovákiától – egyelőre nem lépett. Egyebek mellett azzal érvelt, hogy nincs uniós ellátási kockázat, hiszen Magyarország három hónapra való nyersolajtartalékkal rendelkezik. Diplomáciai szinten azonban pörögnek az események. Szijjártó Péter egyebek mellett az Ukrajnának szánt uniós katonai támogatás meg nem szavazását jelentette be, ám közölte: keleti szomszédunk továbbra is kap Magyarország felől villamos energiát és földgázt is.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) már 23-án közzétette, hogy a kőolajtranzit korlátozása kapcsán felmerülő minden kérdésben szorosan együttműködik a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. 

Az EM a kialakult helyzetre reagálva összehívta ellátásbiztonsági munkacsoportját, amely az érintett vállalatok, szakmai szervezetek bevonásával áttekintette az eddig megtett és lehetséges további lépéseket.

Mindent megtesz Magyarország energiaellátásának biztonságáért és a hazai üzemanyag-ellátás további stabilitásáért.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.