BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gáz is leállhat Ukrajna felől az olaj után

Nagyon jó, hogy gyorsan telnek a magyarországi gáztárolók, mert akár el is akadhat az Oroszországból Európa küldött gáz a legújabb hírek szerint. A gáz szállításának a megzavarása a Kurszk régióban történő ukrán támadások egyik célja lehet. Kijev a tervezett időpont előtt meg akarhatja szakítani a Gazprom európai szállításait.

Az oroszországi Kurszk régió elleni ukrán támadás célja többek között az lehet, hogy megzavarja az összes orosz gáztranzitot Európába – ezt a The Washington Post című amerikai lap írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök asszisztensére hivatkozva. A gáz ára a támadás hírére felszökött az európai piacon.

gáztranzit
Veszélyben az Ukrajnán keresztüli orosz gáztranzit / Fotó: AFP

A gáztranzit egyetlen ukrajnai belépőpontján állhat le a szállítás

Ilyen feltételezés már az elmúlt napokban is felmerült, de hivatalosan senki nem erősítette meg. Az ukrán szándék egy orosz lap szerint kézenfekvő, hiszen Kijev megtalálta a maga szempontjából legális módját annak is, hogy leállítsa az orosz olaj egy részének Szlovákiába és Magyarországba irányuló tranzitját úgy, hogy blokkolja a Barátság olajvezetéken a Lukoil olajának a szállítását.  

A gáztranzit úgy zavarható meg a mostani helyzetben, hogy megakadályozzák a gáz áthaladását a szudzsai gázmérő állomáson. Ezt már az ukrán fegyveres erők ellenőrzik. Az állomás személyzetét számos hírügynökség szerint elfogták, és voltak halálesetek is az üzem alkalmazottai között. Ugyanakkor a Gazprom továbbra is úgy tesz, mintha minden rendben lenne vele, az Európába irányuló tranzit folytatódik, csak a mennyisége csökken kissé. Nyilatkozatát az orosz Interfax hírügynökség közölte. Mindazonáltal a szállítás leállásának lehetősége máris megrángatta a gázárakat

Sok országnak fog fájni, a gáz ára is felszökött

Az Ukrajnán áthaladó gáztranzit az év végén is leállna, mert lejár a Gazprom és az Ukrtranszgaz erről kötött megállapodása. Az orosz fél azonban időközben jelezte, hogy nyitott a tranzit folytatására, Ukrajna azonban elzárkózik ettől. Most fennáll a veszély, hogy Ukrajna még az év vége előtt megszünteti azt a lehetőséget, hogy az orosz gáz továbbítására használják a gázhálózatát. A szállítás korai leállítása komoly csapás lesz az orosz gázmonopóliumnak és számos európai országnak is, elsősorban Szlovákiának és Magyarországnak, amelyek következetesen ellenezték az ukrajnai katonai konfliktust. Más európai országok is nehéz helyzetbe kerülnek, különösen

  • a Cseh Köztársaság,
  • Ausztria,
  • sőt Olaszország.

Emellett az ukrán gázszállító rendszeren keresztül szállítják a gázt Dnyeszteren túlra.

Magyarországra más úton érkezik a gáz 

Magyarországra Ukrajnán keresztül az itt felhasznált gáz mintegy nyolcada, évi egymilliárd köbméter érkezik, erről Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos beszélt a napokban. Mindazonáltal ez az egymilliárd köbméteres, Ukrajnán, Szlovákián és Ausztrián keresztüli behozatal már hosszabb ideje leállt a Világgazdaság értesülése szerint. A hosszú távú magyar-orosz megállapodás keretében lekötött mennyiség egészét dél felől, Ukrajna elkerülésével, a Török Áramlaton, majd a Balkánon át küldi a Gazprom. A Török Áramlat az oroszországi Anapa kikötőjénél kezdi meg a Fekete-tenger alatti útját. Nem véletlenül merült fel a kurszki támadás után, hogy az ukrán tervek között szerepelhet az anapai állomás megtámadása is az európai orosz gázeladások blokkolásának szándékával. 

A magyarországi gáztárolók töltöttsége 84,72 százalékos a nyilvános uniós adatok szerint.

Az orosz gáz azonban egyelőre rendben érkezik Ukrajnán keresztül – ezt a Gazprom mellett Herman Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter közölte a szudzsai gázszállító állomáson történt harcokról szóló hírek után. A Kurszk régióban működő létesítmény az egyetlen pont, amelyen az orosz földgáz belép az ukrán gázszállító rendszerbe, hogy tovább szállítsák Európába. A miniszter azt mondta, hogy Oroszország nem vette fel a kapcsolatot Ukrajnával a gáztranzithelyzettel kapcsolatban – írja a Reuters. Ugyanakkor az Unian hírügyökség szerint Ukrajna közölte, hogy az orosz erők megkezdték az Ukrajnán áthaladó gáz lefoglalását, és az ország keleti részén fekvő két, Oroszország által támogatott szeparatista régióba való eljuttatást. 

Már vészhelyzet van Kisinyovban

A moldovai vészhelyzeti bizottság vészhelyzetet hirdetett a gáziparban az orosz gáz ukrán földeken áthaladó tranzitjának leállítása miatt. Az indoklás szerint a kockázatok megnőttek az ukrán fegyveres erők Kurszk régióban végrehajtott támadásai miatt. Moldova kizárólag Ukrajnán keresztül kapja a Gazprom-gázt, ezért a köztársasági hatóságok igyekeznek biztosítani az ország energiabiztonságát. Jelenleg nincs komoly fennakadás. A bevezetett rendszer lehetővé teszi a felelős struktúrák számára, hogy szorosan figyelemmel kísérjék a helyzetet, és szükség esetén sürgősen beavatkozzanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.