BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két újabb várost vesz be a Mohu

Komáromban és Tatán folytatódik a Mohu országos hulladékudvar-építési programja – közölte a társaság. A tatai létesítményhez szükséges együttműködési és a földhasználati megállapodást a Mohu és a helyi önkormányzat szeptember 16-án írta alá.

A következő lépésben Komáromban és Tatán létesít hulladékgyűjtő udvart a Mohu. A vállalat a következő tíz évben összesen 83 új hulladékudvart épít az önkormányzatok által kijelölt területen, zöldmezős beruházásban.

Mohu
Új hulladékudvarok kialakításán dolgozik a Mohu / Fotó: Mohu

Két fontos új aláírás már megvan

A létesítmények több mint 40 hulladéktípust képesek fogadni, a hulladékok nyomon követését pedig fejlett informatikai rendszer biztosítja. A fejlesztések célja az újrahasznosítási arány további növelése, illetve a hulladéklerakás csökkentése. A Mohu és a tatai önkormányzat szeptember 16-án aláírta a Tatán létrehozandó hulladékudvarhoz kapcsolódó együttműködési és a földhasználati megállapodást. A munka az engedélyes tervek elkészítésénél tart. Komáromban is szignálták már az önkormányzattal a földhasználati megállapodást, itt már a kivitelezést pályáztatják, a munkaterületet várhatóan október–novemberben adják át a kivitelezőnek. Mindkét leendő hulladékudvar 2 ezer négyzetméter hasznos alapterületű lesz. A korábban elkészült esztergomi, a hamarosan elinduló tatai és komáromi mellett több mint 15 önkormányzattal folyamatosak az egyeztetések hulladékudvarok létesítéséről

  • Fóttal,
  • Veresegyházzal
  • és Tiszaföldvárral

már szándéknyilatkozat is született.

A Mohu a következő évtizedben minden ötezer főnél népesebb hazai településen mobil vagy fix hulladékudvart kíván kialakítani, a 10 ezer főnél nagyobb lakosságszámú településeken, illetve a 25 ezer főnél népesebb gyűjtőkörzetekben pedig fix hulladékudvart létesít. Az esztergomival, a tataival és a komáromival együtt 83, évente átlagosan pedig 10 új lakossági hulladékudvart épít olyan városokban és térségekben, amelyekben korábban nem volt hasonló szolgáltatás. 

A tervek szerint 2025 végéig újabb kilenc ilyen létesítmény jöhet létre.

A beruházásokra a lakóövezetektől megfelelő távolságban kerül sor úgy, hogy az építkezés, illetve a működés ne zavarja az ott élőket, de a hulladékudvarokat könnnyen meg lehessen közelíteni. Fontos követelmény a megfelelő számú parkolóhely, illetve az akadálymentes kialakítás is. Az új hulladékudvarok a legmesszebbmenőkig megfelelnek a környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak, egyebek mellett a veszélyes hulladékok kezelésének szempontjából is – hangsúlyozza a közlemény.

Szuper informatikai rendszer lesz minden Mohu-udvaron

A Mohu által épített új hulladékudvarok többsége – így a tatai és a komáromi is – 2000 négyzetméter hasznos alapterületű, de a lehetőségektől és igényektől függően bizonyos helyszíneken 1000 és 4000 négyzetméteres udvarok is épülhetnek. A társaság minden hulladékudvarban bevezeti a hulladékokat pontosan nyilvántartó, valamint a begyűjtéstől a hasznosításig terjedő utat átláthatóan nyomon követő „waste tracking” informatikai rendszert is. A mennyiségek pontos nyomon követésével célzottabban tervezhető a kapacitások fejlesztése, ami elengedhetetlen a fenntartható, körforgásos hulladékgazdálkodáshoz és a hazai újrahasznosítási ipar támogatásához. 

Az új hulladékudvarokban a korábbiaknál egységesebb és jóval szélesebb a leadható anyagok köre.

Ráadásul már a koncesszió indulásakor egyszerűbbé vált a hulladék leadása, hiszen lakcímkártya felmutatásával már minden magyarországi lakos az ország bármely hulladékudvarát igénybe veheti.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.