BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Török atomerőmű: kétszer akkora, mint Paks II., a Siemens blokkolta, Kína nevetve beszáll

Néhány hónapot csúszik Törökország első atomerőműblokkjának átadása, mert a németországi Siemenstől bizonyos alkatrészek nem érkeznek meg. A kivitelező orosz Roszatom a Siemensé helyett kínai alkatrészt rendelt.

Késlelteti a Törökországban épülő atomerőmű első reaktorának átadását, hogy a németországi Siemens Energy visszatartja bizonyos, meg nem nevezett, de alapvetőnek mondott alkatrészek szállítását a Reuters híre szerint.

Siemens
Az Akkuyu atomerőmű letett a Siemens alkatrészéről. A kép az építés 2022-es állapotát mutatja / Fotó: Horváth Lilla

Kína mindig kéznél van

Miután a tulajdonos és kivitelező, a Roszatom, valamint Törökország erőfeszítései is kudarcot vallottak a berendezések szállítására, a Roszatom megrendelte azokat kínai gyártóktól, hogy betarthassák határidőit – közölte a Roszatom törökországi leányvállalata, az Akkuyu Nükleer.

A kínai beszerzésről Alparslan Bayraktar török energiaügyi miniszter is tájékoztatta az Anadolu hírügynökséget. A némettel azonos minőségű kínai alkatrészekről beszélt, de a kínai gyártókat nem nevezte meg. Úgy véli, hogy a német döntés az orosz ukrajnai háború miatt bevezetett nyugati szankciókból fakadhat. A Siemens Energy szóvivője a Jerusalem Post szerint közölte, hogy néhány alkatrészt már régen leszállítottak Törökországba, viszont 

több mint egy éve már nem küldtek semmit, mert nem kapták meg a kiviteli, illetve vámengedélyeket. 

Hangsúlyozta, hogy a társaságnak természetesen be kell tartania az exportszabályokat.

Kétszer akkora lesz, mint Paks II.

A Mersin kiváros közelében épülő Akkuyu atomerőmű első blokkját eredetileg 2023-ban akarták átadni, de az időpontot most a jövő évre tették. A további reaktorokat 2028 végéig kívánják rákapcsolni a török energiahálózatra. A miniszter szerint Törökország kártérítést kérhet a Siemens Energytől a késés miatt annak ellenére is, hogy évek óta együttműködnek. Úgy látja, hogy a Siemens hozzáállása megkérdőjelezi a társaság helyzetét a jövőbeli projektekben.

A Rosatom az Ankarával kötött 2010-es megállapodás alapján építi az Akkuyu erőművet. A beruházás 20 milliárd dollárba kerül, a négy reaktor együttes teljesítménye 4800 megawatt (MW).

A Moszkvával és Kijevvel is szoros kapcsolatot ápoló Törökország ellenzi az Oroszországgal szembeni európai és amerikai szankciókat, amelyeket Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója után vezettek be.

Ismerős a Siemens-ügy

A mersini és a paksi új atomblokkok között nemcsak

  • a gyártó,
  • a kivitelező
  • és a maga a 1200 megawattos, 3+ generációs típus

a közös, hanem az is, hogy mindkét projekt megjárta a Siemensszel. 

A németországi társaság a Paks II. beruházás irányítástechnikai rendszerével adós, szintén a német exportügynökségtől érkező blokkolásra hivatkozva, igaz, a szállítás nem sürgős. A technikára csak a kivitelezés végső szakaszában lesz szükség, ami a mostani hivatalos közlések szerint a 2030-as éves elejére esik. Szerencsére van más különbség is: egy júniusi bejelentés alapján úgy tűnik, hosszas huzavona után a Siemens – illetve az exportját visszatartó német ügynökség – mégis engedni fog.

 

  

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.