BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiadták Escobar vízilovaira a kilövési engedélyt

Négy vízilóból százhatvan lett harminc év alatt. A hatóságok túl sokáig vártak arra, hogy kezdjenek valamit a drogbáró által Kolumbiába hurcolt vízilovakkal.

Vihart kavart egy kolumbiai bíróság döntése, amely lépéseket rendelt el az országban található 160 víziló megsemmisítésére, mondván, veszélyt jelentenek a környék lakosságára és élővilágra.

víziló
Fotó: AFP

A vízilovak őseit még az egykori drogbáró, Pablo Escobar hozta az országba, mielőtt lelőtték egy rendőri rajtaütés során. A kokainbáró halála után azonban a hatóságok túlságosan nagy vesződségnek találták az eredeti, mindössze négy állat hazaszállítását. Ám kiderült, hogy a problémák halogatása nem célravezető, hiszen a Kolumbiában természetes ellenség nélküli vízilovak elkezdtek szaporodni, és egyre nagyobb zűrzavart okoznak.

Harminc éve nem tudják, hogy mi legyen a vízilovakkal

A helyzet kezelésére számos módszert találtak ki, kezdve a vízilovak elszállításától az ivartalanításukig vagy megölésükig. Az ország környezetvédelmi minisztériuma által tavaly bejelentett ivartalanítási program azonban lassan halad, és nem hozott eredményt az állatok költöztetését célzó terv sem – írja a Daily Wrap. Mindeközben 

egyes becslések szerint, ha a kormány nem lép, a vízilovak száma az ezret is elérheti 2035-ig.

Ezért döntött végül úgy egy bíróság, hogy helyt ad a helyi közösség panaszának, és felszólította a környezetvédelmi minisztériumot, hogy három hónapon belül bocsásson ki rendeletet a vízilovak megsemmisítéséről. A lehetséges lépések között továbbra is szerepel az állatok kontrollált ivartalanítása, de felmerült a leölésük is. Escobar vízilovai ugyanis invazív fajnak számítanak, ami a helyi élővilágot is veszélybe sodorhatja.

A vízilovak ugyanis, ha veszélyt éreznek, rendkívül agresszívak lehetnek. Több balesetet és vízilótámadást is feljegyeztek Kolumbiában. Azonban vannak olyanok is, akik a vízilovakkal vannak, mondván, jót tesznek a gazdaságnak és a turizmusnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.