BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szerencsés tizenhárom: újabb pénzügyi szakemberek szereztek CFA képesítést

Nem babonás a magasan képzett pénzügyi szakembereket tömörítő egyesület: a CFA (Chartered Financial Analyst) címet idén éppen tizenhárman szerezték meg hazánkban. A három szintes, összesen több mint 750 óra tanulást igénylő vizsgarendszert sikerrel teljesítő, legalább négy éves pénzügyi tapasztalattal rendelkező legújabb végzősök november 22-én vehették át oklevelüket.

A magyarországi CFA egyesület közel 100 tagja gratulál a legfrissebb tagoknak:

Barát Szabolcs, CFA
Czachesz Gábor, CFA
Fabriczki Rita, CFA
Gargyán Eszter, CFA
Grubits László, CFA
Kolossay Balázs, CFA
Lanczendorfer Attila, CFA
Nina Milenkovic, CFA
John George Mowat, CFA
George Surguladze, CFA
Szabó Viktor, CFA
Váradi Zoltán, CFA
Vuk Vukovic, CFA

2007-ben világszerte 6.399 új taggal több mint 85 ezerre bővült a nemzetközi CFA oklevelesek köre.  A befektetési és bankszakmában igen elismert végzettség megszerzésére idén közel százezren jelentkeztek, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelöltek mindössze 20%-a jut el az oklevél megszerzéséig. 

A nehézségek azonban nem tántorítják el a jelentkezőket, hiszen a végzettség sokszor alapkövetelmény a pénzügyi állásokra jelentkezőknek. Az oklevelet a nagy nemzetközi befektetési bankok, alapkezelők, és tanácsadó cégek honorálják a leginkább, így sok pályázónak bőségesen megéri a fáradalmakat.

“Okleveles könyvvizsgáló vagyok, de a vállalati pénzügyek területén dolgozom.”  nyilatkozta Stephen Lynch, az egyik vezető könyvvizsgáló San Francisco-ban dolgozó munkatársa, aki szintén idén szerezte meg az oklevelet.  “A CFA oklevelet ugyanolyan képesítésnek tartom a pénzügyi szakmában, mint a könyvvizsgálói oklevelet az auditoroknál.  Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az elmúlt években hatalmas erőfeszítést igényelt a munkám, a CFA vizsgák és a magánéletem összehangolása.”

A CFA tananyagot évente gyakorlati szakemberek részvételével felülvizsgálják, s az egyes területek (közgazdaságtan, pénzügyi kimutatások elemzése, cégértékelés, akvizíciók, hiteleszközök, derivatívák, alternatív befektetések, valamint portfoliókezelés), súlyát a CFA oklevelesek munkakörének elemzése révén alakítják ki. A szakmai ismereteken felül az oklevél megszerzése a CFA Intézet etikai kódexének megismerését, és annak betartását is előírja.  Az oklevelesek évente nyilatkoznak arról, hogy betartották-e a szigorú etikai szabályokat.

http://www.cfahungary.hu

(x)-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.