BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Arra koncentrálunk, amiben jók vagyunk

Bár a magánnyugdíjpénztári ág tavalyi éve nem a legsikeresebbek közé tartozik, a Budapest Nyugdíjpénztárak kiemelkedő hozammal zárták a 2007-es évet, amely elsősorban a Budapest Alapkezelő teljesítményének köszönhető.

A Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár 7,57 százalékos hozama volt a piacon a legmagasabb, míg a Budapest Nyugdíjpénztár 7,31  százalékos hozammal negyedik legjobbként zárt. Ezen túl a szintén a Budapest Alapkezelő szakemberei által kezelt Hunalpa Önkéntes Nyugdíjpénztár a legmagasabb hozamot könyvelhette el az önkéntes pénztárak között: 8,31 százalékot. Az Alapkezelő befektetési politikájáról Fatér Gyula vezérigazgatót kérdeztük.

K:  A jelenlegi bizonytalan pénzpiaci helyzetben milyen befektetési politika mentén tud sikeres lenni egy alapkezelő, mi a Budapest Alapkezelő eredményességének kulcsa?
F.Gy.:  Az elmúlt évben kezdődött részvénypiaci visszaesések előtt a magánpénztári szektor már jóval korábban kihívások elé állította az alapkezelőket, így a Budapest Alapkezelőt is. Befektetési politikánk az elmúlt néhány évben jelentősen megváltozott, az állampapír mellett a részvények nagyobb szerepet kaptak, és jóval strukturáltabbá váltak a befektetések. A jelentős piaci átrendeződések mellett a nyugdíjpénztárak sikeres teljesítményének fenntartása nem kis feladat volt, de a Budapest Alapkezelő rendkívül képzett szakértő csapata, és komoly háttere biztosítja az eredményes működést.

K:  Milyen befektetési koncepciót követett tavaly az Alapkezelő, amely mentén a világpiaci zuhanások ellenére is jelentős eredményekhez segítette az általa kezelt nyugdíjpénztárakat?
F. Gy.:  A Budapest Alapkezelő az eszközallokációra fordít kiemelt figyelmet. Rendkívül fontos a részvények és kötvények arányának folyamatos kordában tartása úgy, hogy az esetleg rizikósabb elképzeléseket is vállalni kell, a piaci folyamatok folyamatos nyomon követése mellett. Befektetési politikánk egyik legjellemzőbb pontja tavaly a régiós piacok kiemelkedő szerepe volt: elsősorban a jól teljesítő cseh és a lengyel piacokra koncentrálunk. Mindemellett úgy gondoljuk, érdemes nyitni az alternatív befektetések felé is, hiszen ezek szerepe folyamatosan nő. A Budapest Alapkezelő fókuszában jelenleg elsősorban a klímaváltozás, a nyersanyagok és az agrárium állnak.

K:  Melyek a Budapest Alapkezelő idei stratégiai tervei?
F. Gy.: A tavalyi év vége óta részvénypiaci visszaesésnek vagyunk tanúi, így a Budapest Alapkezelő koncepciója szerint a benchmarkhoz képest erősen alulsúlyozott pozícióval kezdtük meg az idei évet is. A régiós tapasztalataink alapján arra koncentrálunk, amiben jók vagyunk, így a már említett cseh és lengyel részvénybefektetések idén is nagy hangsúlyt kapnak majd. A következő időszakban a nyersanyagokhoz és a klímaváltozáshoz kapcsolódó befektetések jó eséllyel magas hozamot biztosíthatnak, de a visszaeső részvénypiacokat is a portfólió feltöltésére használjuk fel, ami hosszú távon biztosíthatja az infláció feletti nyugdíjpénztári hozamokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.