BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szívbarát munkahelyek kerestetnek

A tavalyi sikeres bemutatkozás után az idén újra meghirdetik a Szívbarát munkahely pályázatot. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatásával elindult akcióra azok a cégek jelentkezhetnek még augusztus 31-ig, amelyek úgy érzik: sokat tesznek a munkahelyi stressz kezeléséért.

A stresszt ugyanis nem megszüntetni kell, hanem a megfelelő mederbe terelni. „A test az élet sava borsa” – állítja Selye János –, a „jó stressz” ugyanis annyit tesz: kihívás, késztetés, feszültség, igénybevétel. Ezt erősíti meg dr. Gerevich József pszichiáter is, aki szerint a megfelelő minőségű és mennyiségű stressz testi és lelki egészségünkre egyaránt a lehető legpozitívabb hatást gyakorolja.

Amikor azonban a stressz meghaladja a feldolgozóképességünket – ami a munkahelyeken korántsem ritka jelenség – akkor szervezetünk szorongással, depresszióval, és olyan pszichoszomatikus betegségekkel is válaszolhat, mint a gyomor- vagy nyombélfekély. A stressz ezen felül hozzájárulhat szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is. Nem véletlen tehát a pályázat elnevezése: azokat a társaságokat keresik, amelyek a lehető legtöbbet teszik alkalmazottaik szívéért.

A stressz csökkentése ugyanis közös érdek: a munkavállaló és a munkaadó egyaránt jobban jár, ha sikerül emberibb és barátibb környezetet biztosítani az életünk egyik fő feszültségforrásának számító munkahelyen. Az Európai Unióban végzett felmérések szerint például a betegállományban eltöltött napok 60 százalékáért a stressz tehető felelőssé; a munkavédelmi törvény pedig már Magyarországon is az egészségkárosító tényezők között nevesíti a stresszt.

A Szívbarát Munkahely pályázat ennek az elemi érdeknek a felismerésére, a stresszhatások csökkentésére szeretné ösztönözni a cégeket, a jó példákkal elöl járó társaságok jutalmazásával és bemutatásával.

Tavaly két kategóriában hirdették meg a pályázatot. A kis- és középvállalatok mezőnyében a Mediaedge:cia nyert. A médiaügynökség minden nap egészséges reggelivel várja és rugalmas munkaidővel segíti alkalmazottait. A férfiak számára hetente egyszer közös futballozáshoz, a hölgyeknek közös kosárlabdázáshoz bérelnek termet, de az aktív életmódot fitness-bérlettel, és a kerékpárral közlekedők számára biztosított tárolóval és zuhanyozási lehetőséggel is segíti.

A nagyvállalati kategóriában első helyezett Alcoa-Köfémnél éjjel-nappal hívható, anonimitást biztosító számon a munkatársak egy pszichiáterhez fordulhatnak a problémáikkal, a munkaidő alatt pedig gyógytornászok járják végig az egységeket, és az ezt igénylők számára napi 15 perc frissítő tornát biztosítanak.

Egy esetenként aprónak tűnő változtatás, a megfelelő munkarend, a jobb munkaszervezés, a foglalkoztatási jogviszony bizonytalanságának elkerülése, a pihenési rend megszabása nagyban hozzájárulhat a munkahelyi stresszhatások gyengítéséhez. A munkahelyi stressz leggyakoribb okai ugyanis – Galgóczi Dóra, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatárásának rövid listája szerint – a kedvezőtlen munkafeltételek, a túlterhelés, a túl nagy, vagy éppen túl kevés felelősség, a kontroll hiánya, a munkavállaló elégedetlensége az általa betöltött szereppel, a főnök-beosztott konfliktusok és az előrelépés lehetetlensége.

A stressz leküzdésében persze az egyéné a legnagyobb felelősség. „A stresszre adott válaszaink fejleszthetők, de ehhez tudatos, kemény munkára van szükség. A legtöbb ember nem fog változni, és nem fejlődik. De a bátraknak van esélye. Van esélye arra is, hogy a munkahelyen oly sokszor megélt megalkuvást is jól kezelje” – fejti ki dr. Csernus Imre. A megfelelő munkahelyi környezet ugyanakkor sokat segíthet abban, hogy minél többen kerüljenek a „bátrak” közé. Az ilyen körülményeket biztosító cégeket keresi a Szívbarát Munkahely pályázat.

A pályázatról részletesebb információkat talál a szivbaratmunkahely.hu weboldalon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.