BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jókora felárral vásároltak a kötvényesek

Vastagon áraztak a belvárosi ingatlanpiacon a letelepedési kötvényesek által keresett lakások eladói, akik az ideiglenes vásárlókört a 60 millió forintnál drágább kategóriából hiányolják most.

Esetenként a jelenleginél akár 10 százalékkal drágábban, vagyis jelentős felárral tudták eladni tulajdonosaik a belvárosi lakásaikat a jellemzően látatlanban vásárló letelepedési kötvényes külföldieknek. Csakhogy e tőkeerős vevőkör mostanra bevásárolt, és egyre inkább eltűnik a piacról.

A rövid időre érkezett, áron felül is vásárolni hajlandó kötvényesek kivonulása 2019 első negyedévében érzékelhető változást eredményezett a belvárosi kereslet dinamikáján

– tájékoztatta a Világgazdaságot Ben-Ezra Orran, a Central Home ingatlanközvetítő franchise hálózat ügyvezető igazgatója, aki szerint ez a tenden­cia már tavaly is észlelhető volt, de az idén erősödtek az ezzel járó korrekciók.

Fotó: Shutterstock

Mint közölte: a budapesti lakáspiac korábban a 20-25 milliósnál, ma már viszont a 40 millió forintos határnál válik ketté.

A vízválasztó értékhatár alattiaknál a magyarok dominálnak, itt találhatók az elsőlakás-vásárlók, a vidékről érkező diákok, valamint a magyar kisbefektetők, akik hosszú távú kiadásra veszik meg az ingatlanokat.

Ebben a csoportban 90 százaléknyian jellemzően saját célra vásárolnak, és csupán 10 százalékos a befektetők aránya, ráadásul a 40 millió forintnál olcsóbb lakásoknál kevésbé veszik igénybe közvetítők segítségét az eladók, mint a magasabb árkategóriájúaknál.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.