BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választási csalásról beszél az ellenzék Fehéroroszországban

A belaruszi választások 110 körzetéből 99-nek már megvan az eredménye: az ellenzéknek egyetlen képviselője sem jutott a parlamentbe. Az ellenzéki Egységes Polgári Párt vezetője, Anatolij Lebegyko választási csalásról beszél.

Ugyan elméletileg a fennmaradó körzetekből még bejuthatnának, azonban már most biztos, hogy az összes közismert ellenzéki politikus kimarad a parlamentből - írja a Neue Zürcher Zeitung.

„Nem is voltak választások Belaruszban“ – mondta Lebegyko, felszólítva az EU-t és az USA-t, ne ismerjék el az eredményeket.

A választási bizottság elnöke szerint a választások megfeleltek a nemzetközi standardoknak.

4 évvel ezelőtt ellenzékiek nem is indulhattak a választásokon. Ezúttal azonban a 110 parlamenti helyért indult 263 jelölt közül 70-en is szerepeltek a listákon. Állami adatok szerint a részvétel 75 százalékos volt.

A nemzetközi figyelem a voksra az 1994-ben demokratikusan megválasztott, ám azóta autoriter módon kormányzó Alekszandr Lukasenko reform-készségének tesztjeként tekintett. A belarusz elnök, hogy elnyerje a nyugat bizalmát, 400 EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) választási megfigyelőt engedett az országba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.