BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részletek a nemzeti csúcsról: 66-an ülik körbe az asztalt

Az egész napos tárgyalássorozatot reggel 10 órától élőben közvetíti a Magyar Televízió kettes csatornája - írja az MTI alapján a hirado.hu.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az esemény házigazdája nyitja meg szombaton Budapesten a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozás legfeljebb délután 5-ig tarthat.

Délelőtt szólal fel várhatóan Gyurcsány Ferenc kormányfő, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök.

A tanácskozás főbb témái:

- javaslat az euró magyarországi bevezetésének dátumára

- középtávú bérmegállapodás

- a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépések

- a szociális rendszer megújítására

- az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciója

A nemzeti csúcson 66 meghívott vesz részt: az öt parlamenti párt elnöke, a frakcióvezetők, az európai parlamenti küldöttségvezetők, az önkormányzati szövetségek vezetői, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezet és kilenc munkáltatói szövetség képviselői, a volt házelnökök és az Országgyűlés jelenlegi elnöke, volt miniszterelnökök, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, korábbi elnökei, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke és a rendszerváltás óta tevékenykedett elnökei, egyes parlamenti bizottsági elnökök, a főpolgármester, a pénzügyminiszter és a kancelláriaminiszter, valamint a gazdasági, az egészségügyi és az oktatási tárca vezetője.

Meghívást kapott, de nem vesz részt a nemzeti csúcson Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő, illetve Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. Egészségi állapota miatt nem tud ott lenni Göncz Árpád volt államfő és Horn Gyula volt miniszterelnök.

Míg Gyurcsány Ferenc szerint az együttműködés kultúrájának újraépítését segítheti a tanácskozás, addig a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ alapvetően értelmetlennek tartja a rendezvényt.

- középtávú bérmegállapodás

- a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépések

- a szociális rendszer megújítására

- az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciója -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.