BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

James Bondnak tetszene - Bogárnak álcázott kémeket fejleszt Amerika

Ami korábban csak egy James Bond filmbe illő fantáziálásnak tűnt, néhány évtizeden belül megvalósulhat. Az Egyesült Államok hadseregének mérnökei bogárnak álcázott miniatűr kémrobotokat fejlesztenek.

"Úgy képzeljük el, hogy egy egész csoport küldünk ki belőlük egyszerre, mint egy raj" – fejtette ki az elképzelést az AP-nek Greg Parker, a Wright-Patterson légitámaszpont projekt vezetője. A mérnök szerint a mini-robotokat arra használják majd, hogy kiderítsék, vannak-e "rosszfiúk" egy adott épületben.

A projekt keretében gyakorlatilag azokat a pilóta nélküli kémrobotokat fejlesztenék tovább, amelyeket jelenleg is használnak Afganisztánban. A következő generáció tagjai, a Mikro-méretű Légi Járművek (Micro Aerial Vehicles – MAV) nem lesznek nagyobbak egy dongónál, így észrevétlenül berepülhetnek a felderítendő területekre, hang-, illetve videófelvételeket készíthetnek.

Persze, ezekre a csúcstechnológiás eszközökre még várni kell: Parker és kollégái 2015-re tervezik az első madár méretű kémrobot elkészítését és a rovar nagyságúak előreláthatólag csak 2030-ban kezdhetnek repülni.

Mindenesetre az elképzelések elég ijesztőek: a mérnök azt reméli, hogy az apró kémek berepülhetnek a városokba, villanyvezetékeken és oszlopokon szállhatnak le, hogy onnan figyeljék meg környezetüket.

A műbogarakat csapkodó szárnyakkal is felszerelik majd, ezek nem csak álcaként szolgálnának, de ténylegesen hajtanák is a kémjárművet. Az útvonalat előre meghatározott program szabná meg, így a kémrobotnak nem lenne szükséges földi irányításra.

AP, VGO-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.