BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reszkessetek bűnözők! Új nyilvántartási rendszert vezet be az ORFK

A közelmúltban mutatták be - a hazánkba akkreditált külföldi tudósítók jelenlétében – a Zsarupalotában azt a XXI. csúcstechnológiára épülő számítástechnikai rendszert, ami vélhetően megkeseríti majd a bűnözők életét.

Az Infovadász tudásmenedzsment rendszer elsődlegesen az új Robotzsarura, azaz annak dokumentumtárára épül, amely már nem kevesebb, mint 35-40 millió okiratot – és ezekben szinte megszámlálhatatlan adatot tartalmaz. Használata mind a bűnüldözés, mind a bűnmegelőzés hatékonyságát növeli – mondta Kunos Imre nyugdíjas rendőrezredes.

A rendszer lényege, hogy a bűnesetekről készült rendőri feljegyzést, jegyzőkönyvet rögzítik a rendszerben, és országos viszonylatban a hét régió anyaga bekerül egy központi adatállományba. A feljegyzéseket így bizonyos kritériumok szerint kereshetővé teszi. Időt, és energiát spórolva meg a nyomozóknak. Mindezt fogalmi összefüggések, szinonimák alapján, automatikusan látja a rendszer, mely az elképzelések szerint 2009. június 30-al kerül bevezetésre – tette hozzá a rendőrezredes. Az ORFK, az MTA számítástechnikai és nyelvtudományi intézete, valamint egyedüli magánvállalkozásként a Montana Zrt. részvételével alakult konzorcium, amely a Jedlik Ányos K+F pályázaton 400 millió forintot nyert el, míg az alapokhoz szükséges 188 millió forintos önrészt a Montana Zrt. biztosította. Az elkészült projekt három éves kutatás-fejlesztés eredménye, amely nyolc - huszonöt ember munkáját vette igénybe - mondta lapunknak Vadász Pál a Montana Zrt elnök – vezérigazgatója.

Az így létrejött Infovadász rendszer elvileg akár huszonhat nyelven is használható, kérdés, igényt tartanak-e rá a külhoni bűnüldözők. Vadász Pál szerint a nemzetközi együttműködésnek van jövője, annál is inkább, mert Brüsszel nem titkolt célja, hogy a nemzeti adatbázisokon egy uniós adatbázist hozzon létre. Ez a rendszer pedig szétszedi a mondatot szavakra, és a szótövek alapján dolgozik fogalmi összefüggésekkel. A kereső rendszer minden összefüggést leindexel. A szavak közötti összefüggéseket, informatikai úton leellenőrzi, ismeri, és a releváns dokumentumot megtalálja. Egy debreceni doktorandusz jóvoltából belekerült a teljes magyar kábítószer zsargon, a kriminológiai intézet jóvoltából pedig a teljes Btk megtalálható a rendszerben – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.