BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem árt tisztázni, hogy mit tud és mit nem tud egy kormány"

A miniszterelnök a Magyar Narancsnak adott interjújában úgy fogalmazott: a recesszió miatt szűkülnek, megszűnnek a piacok. Ha az autógyártás csökken, a magyar acélgyártók bajba kerülhetnek. A magyar kormány pedig nem vásárolhatja fel a hengerelt acélt vagy kezdhet el autót gyártani.

"Nem árt tisztázni, hogy mit tud és mit nem tud egy kormány" – szögezte le Gyurcsány Ferenc a Magyar Narancsnak adott interjújában. A miniszterelnök szerint a pénzügyi válság kezelésére számos eszköz áll a kormány rendelkezésére, de a gazdasági válságot már sokkal nehezebb kezelni. A recesszió miatt szűkülő piacokat nem tudja pótolni a kabinet. A miniszterelnök szerint három eszköz áll rendelkezésükre.

Az egyik a belföldi kereslet élénkítése, ami azonban Magyarországon nem járható út, mert az itt megvásárolt áruk nagy része külföldről származik. A másik a beruházásélénkítés, ezt meg is teszi a kormány. Bár az uniós támogatások mennyisége adott, azok elköltésének üteme nem így fel lehet pörgetni a folyamatot. A miniszterelnök szerint a következő másfél évben mintegy 2 ezer milliárd forintnyi beruházást indítanak el. Gyurcsány Ferenc beszámolt az építkezési tervekről is: ezek keretében ezer kilométernyi alsóbbrendű utat építenek meg és 4-500 iskolaépületet újítanak fel.
 
A munkaerőpiaci problémákról elmondta: a hét elején hivatalába lépő Tukacs István kormánybiztos feladata lesz, hogy konkrét lépéseket dolgozzon ki a munkahelyek megszűnése esetére. Például ha egy gyár bezár, az állam kibéreli a helyiséget és ha egy vállalkozás ott kezd el működni, attól egy éven keresztül átvállalja a járulékokat – ez csak egy szemléltető példa.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem az MSZP volt a reformok akadálya, hanem a jobboldal. Hozzátette: a helyzet megváltozott 2006 óta, ma már sokkal többen látják, hogy komoly változtatásokra van szükség. Gyurcsány Ferenc szerint belátható időn belül (azaz 2011-ig) nincs esély jelentős adócsökkentésre. Mint mondta, szükség van adócsökkentésre, de ez önmagában "nem csodaszer".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.