BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áldatlan állapot: egyre rosszabb helyzetben a szocialisták

Napról-napra nő az előre hozott választások esélye - vélték az MTI-nek nyilatkozó politológusok. Juhász Attila, a Political Capital elemzője és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője abban is egyetértett, hogy az MSZP is érdekeltté tehető az előre hozott választások elfogadásában.

"Bármeddig is tart a jelölési folyamat, minden egyes órával, minden egyes újabb visszautasított jelölttel a szocialista párt és az SZDSZ is elriasztja magától a szavazókat. Egy önsorsrontó folyamatról van szó, amelyből egyre nehezebb lesz számukra kitörni" - mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A szocialista párt maradék szavazóbázisát is elijesztheti az, hogy sorra buknak el a miniszterelnök-jelöltek, hiszen  kormányképtelen erőként tűnik fel az MSZP. A tanácstalanság következményeként még a mostaninál is rosszabb közvélemény-kutatási adatokra számíthatnak - tette hozzá - idézi a Privátbanlár a távirati irodát.

Juhász Attila szerint az MSZP-nek nem tesz jót, ha egy ilyen válsághelyzetben tovább kell kormányoznia ügyvezető kormányként. Minél tovább tart ez az "áldatlan állapot", annál rosszabb lesz a szocialista párt megítélése - fűzte hozzá. Ráadásul az MSZP-nek rendkívül kis esélye van egy valóban hatékony, úgymond külső támogatást élvező válságkezelő kormányt létrehozni. Ha még létrejön is ez a kormány, akkor is nagyon nehéz lesz a szocialistáknak eltávolítani maguktól ennek a kabinetnek a döntéseit, hiszen a döntéseket nekik kell majd megszavazniuk a parlamentben - mondta a politológus.

Az elemző kiemelte: ha végül előrehozott választásra kerül sor, akkor az MSZP-nek érdeke lehet elfogadni a Fidesz alkotmánymódosító javaslatát, hiszen ha az országgyűlési és az EP-választás nem egy időben lenne, akkor az MSZP gyors egymásutánban feltehetően kétszer szenvedne vereséget.

Másrészt, habár a közvélemény-kutatások nem kedveznek jelenleg a szocialistáknak, a 2005-ös német példa azt mutatja, hogy kiegyenlítődhet a küzdelem az MSZP és a Fidesz között - mondta a politológus. A Fidesznek egyértelműen érdeke az előre hozott választás, jó eséllyel indulna a választásokon, de nem lehet automatikusnak tekinteni a győzelmet, hiszen a kampányban nagyon sok minden történhet - húzta alá Mráz Ágoston Sámuel.

Juhász Attila szerint ha egy mostani előre hozott választáson a Fidesz kerül hatalomra, akkor nagyon gyorsan arra a sorsra juthat, mint 2006-ban Gyurcsány Ferenc: az ígértekkel szemben megszorításokat kell bevezetni. Ha egy időben lenne az európai parlamenti választásokkal az országgyűlési választás, akkor az megemelné a részvételt. Ez a két nagy párt mellett az MDF-nek is kedvezne, míg az SZDSZ és a Jobbik számára kedvezőbb lenne az alacsonyabb részvétel - fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.