BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejezetek a Fidesz programból - "Más lesz a világ a rengés elmúltával"

"...Már nemcsak morajlik, hanem remeg is a föld, és a rengés elmúltával más lesz a világ" - írja a Fidesz "Igen, Magyarország többre képes" című Európai Parlamenti, 288 oldalas választási programjának előszavában Martonyi János. A Világgazdaság Online a programból szemezgetett.

A program szerint éllovasból sereghajtók lettünk, Magyarország értéket, utat és hitelt vesztett, így "nem véletlen, hogy felmérések szerint ma egész Európában a magyarok a legborúlátóbbak a jövőjüket illetően".

Egységes piac

A Fidesz, a négy alapvető szabadságjog hangsúlyozása mellett meg akarja hosszabbítani a külföldiek földvásárlásának korlátozását. A közérdekű szolgáltatások felett megőriznék az állami kontrollt, szerintük így szavatolható az egyenlő hozzáférés.

Kiemelik, hogy létre kell hozni az egységes európai bankfelügyeleti rendszert, ugyanakkor "biztosítani kell, hogy a PSZÁF megfelelő jogosítványokkal rendelkezzen a hazai pénzintézetek közötti verseny felügyeletére és a magyar érdekek hatékony képviseletére".

Adópolitika

Az adópolitikát mindenképpen nemzeti hatáskörben hagynák, az adókulcsok terén erősítenék a nemzeti adószabadságot. Élnének az unióban lehetséges átmeneti vagy tartós adózási kivételekkel, azaz alkalmaznák a csökkentett áfát az élelmiszereknél és a helyi szolgáltatásoknál. Bevezetnék az egyablakos áfarendszert a vállalkozások számára.

Mezőgazdaság

"Magyarországnak alapvető érdeke a közös agrárpolitika megőrzése, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások mostani szintjének fenntartása. A 2009–14 közötti európai parlamenti ciklusban ez az egyik legfontosabb törekvésünk" - áll a programban. Az egységes területalapú támogatási rendszert (SPS-t) a lehető legkésőbbi időpontban vezetnék csak be itthon.

A bioüzemanyaggal "körültekintően" járnának el, ugyanis "a mezőgazdasági termékeket elsôsorban élelmezési célra kell felhasználni". Ehelyett a mezőgazdasági melléktermékek és hulladékok helyben történő energiacélú felhasználását ösztönöznék.

"A földtulajdon maradjon magyar kézben, és támogassuk a családi gazdaságokat."

Foglalkoztatás és munkaügy

Ösztönöznék a munkaerő-mobilitást, eltörölnének minden korlátot a szabad munkaerő-áramlás útjából. Fontos nekik egy olyan ösztönzőrendszer, amely itthon tartja a képzett munkaerőt, továbbá csökkentenék az agyelszívást, támogatnák a külföldi kutatók hazatelepülését.

Mindenképpen megőriznék a maximum heti 48 órás munkaidő gyakorlatát. Szerintük az orvosok ügyeleti idejét munkaidőnek kell tekinteni, a díjazásra vonatkozó szabályozást ugyanakkor nemzeti hatáskörben hagynák.

Ösztönöznék a részmunkaidős foglalkoztatást szemben a nem hagyományos (ún. atipikus) munkavégzéssel, mint a távmunka.

KKV-k

Szerintük az Európai Uniónak irányt kell mutatnia a tagállami kormányoknak a KKV-politika terén. Kevesebb adminisztratív és bürokratikus terhet, valamint nagyobb mozgásteret teremtenének. 

Lehetővé tennék, hogy mikrohitelhez juthassanak az önálló vállalkozás indításához a nem bankképes rétegek (kiemelten a romák és a hátrányos helyzetÛ vidéki lakosság). Ahhoz, hogy előnyös helyzetben legyenek a kis- és középvállalkozásoknak a közbeszerzéseknél, akár kvótát is adnának erre.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a források 30%-át a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására fordítanák.

Euró-bevezetés

Szükségünk van az euróra - szögezik le, hiszen ez "hozzá fog járulni a nagyobb stabilitáshoz és a növekedéshez". Kiemelik: a maastrichti-kritériumoknak minden országra egyformán kell vonatkozniuk. Céldátumot nem mondanak; "Egy bejelentett és ismét elvétett céldátum igen negatívan hatna a várakozásokra és a piacokra."

Közlekedéspolitika

Kiemelik, hogy Ferihegyet regionális központtá alakítanák, a fejlesztési tervekbe bevennék egy kötöttpályás kapcsolat kiépítését és a gyorsforgalmi út bővítését. Hangsúlyozzák a vízi közlekedés fontosságát, és azt, hogy a Dunát hajózhatóvá kell tenni.

Energiapolitika

Az energiaforrások diverzifikációja mellett teszik le a voksot, ehhez elősegítenék a Nabucco gázvezeték megépítését és a cseppfolyós gázimportot. Bővítenék a tározókapacitásokat és elmélyítenék a regionális energiaügyi együttműködést; az energiahálózatok észak–déli összeköttetését is megteremtenék.

Az Unió költségvetése

Megvédenék az agrártámogatások jelenlegi rendszerét és mértékét. Támogatnák az áttérést az ötéves, az európai parlamenti
választásokhoz igazodó keretköltségvetések készítésére.

Strukturális és kohéziós politika

Elutasítanak minden olyan törekvést, amely tagállami szintre utalná vissza a fejlesztések pénzügyi támogatását (renacionalizáció).

Közös kül- és biztonságpolitika, szomszédságpolitika, védelem

Az EU-nak egységes nemzetközi képviseletet kell teremtenie magának, és "ki kell építenie katonai és polgári képességeit". Magyarországnak a programokban hézagpótló képességek kialakítására kell koncentrálnia.

Megújítanák a transzatlanti kapcsolatokat és előmozdítanák a Nyugat-Balkán (mindenekelőtt Horvátország, majd Szerbia) mielőbbi uniós csatlakozását. Hosszabb távon igent mondanak a keleti bővítésre is, Törökországgal pedig "nyitott tárgyalásokat" folytatnának. Oroszországgal, egy "feltételeken alapuló partnerség" keretében építenének ki "szoros együttműködést". 

2011. elsô félévi magyar uniós elnökség

A 2011-es magyar EU-elnökséget arra használnák fel, hogy "az unió túljusson a kétosztatúságon", a régi és az új tagállamok közti különbség eltüntetésére. A további, örökölt prioritásokon túl a regionalizmust és a víz témakörét emelnék elnökségi témává.

Romapolitika

"Összehangolt, de a helyi közösségek sajátosságait figyelembe vevő összeurópai romastratégiára van szükség" - írják. Ehhez szükséges a civil szféra megerôsítése is, valamint egy hiteles, szakmailag felkészült roma vezetői réteg kialakulása és képzése.

A munkához jutás, az oktatáshoz való hozzáférés és az életkörülmények jobbá tétele együttesen adja meg a boldogulás lehetőségét.  Maradéktalanul átültetnék a magyar jogba a diszkriminációellenes uniós szabályokat.

A Fidesz teljes programját itt érheti el

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.