BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem a Fidesz győzelme a kérdés, hanem a kétharmados többség

A választók többsége már számolja a napokat a következő választásig, s bár októberben csökkent a Fidesz támogatottsága, így több mint 2,5 millió szavazó támogatja a pártot, szemben a szocialisták hatszázezres, a Jobbik négyszázezres támogató csoportjával

Hiába ünnepelte Bajnai Gordon kormányfő stábja az átmeneti kormány féléves regnálását, a választók többsége nem a már eltelt félévet méltatja, hanem a még hátralévő felet számolja - derül ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz felkérésére készített felméréséből, amelyet az Inforádió közölt.

Noha az átmeneti kormányfőt április óta többen tartják alkalmasnak a válságkezelésre (ősszel a megkérdezettek harmada), tömegtámogatásról továbbra sem lehet beszélni (a megkérdezettek több mint fele ugyanis nem tartja alkalmasnak továbbra sem). Ráadásul a kormányfő önképét elfogadóknak csak a 71 százaléka tartja szavahihetőnek is Bajnait, így csupán alig minden negyedik (23 százalék) választópolgár lát benne hiteles válságkezelőt - derült ki a felmérésből, amely 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán, telefonos lekérdezéssel készült.

Októberben csökkent a Fidesz támogatottsága, június óta először ért el az összes megkérdezett körében csupán 33 százalékot a legnagyobb ellenzéki párt. A csökkenés oka lehet, hogy hiányzik a színvallásra késztető kampány és választás.

Beszédes, hogy a Fideszből a bizonytalanok táborába vándoroltak át a szavazók. Ugyanakkor ez az adat is egy több mint 2,5 millió Fidesz-szavazónak feleltethető meg, szemben a szocialisták hatszázezres, a Jobbik négyszázezres támogató csoportjával. A választás szempontjából sokkal fontosabb, hogy az urnákhoz járuló, aktív szavazók hogyan vélekednek a pártokról. Itt a Fidesz 45, az MSZP 8, míg a Jobbik 7 százalékon áll.

A fenti számok is sejtetik, hogy a következő választás tétje nem a Fidesz győzelme, hanem annak mértéke lesz. A Fidesz egyelőre kacérkodik a gondolattal, láthatóan nem szeretné túl magasra tenni a lécet, az MSZP és a Jobbik pedig - féltve zsarolási lehetőségüket - már előre antidemokratikusnak láttatja a helyzetet.

Eközben a választók kezdenek megbarátkozni a gondolattal. Míg júniusban, az EP-választások után csak 43 százalékuk tartotta előnyösnek, ha egy pártnak kétharmados többsége van, addig októberben arányuk már 47 százalékra nőtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.