BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyebb lesz megszabadulni a kormánytisztviselőktől?

Elválasztja a kormányzati tisztviselők munkajogi szabályozását a többi köztisztviselőtől az új törvénytervezet, amelyet csütörtökön nyújtottak be a Fidesz képviselői.

A módosuló szabályozás lényegesen megkönnyíti a munkáltató dolgát, ha meg akar válni egyes beosztottaitól - áll a Közszolga honlapján. Az Országgyűlés honlapjáról letölthető törvénytervezet szövege természetesen még változhat a parlamenti vita során, de a pártok közti erőviszonyok és a benyújtók személye alapján nem kell lényegi módosításokra számítani...

A tervezet szerint ezentúl indoklás nélkül lehet felmondani a
minisztériumokban és más központi szerveknél dolgozóknak. A felmondási idő maximum 2 hónap lesz, ami anyagilag is megkönnyíti a kormány helyzetét az esetleges elbocsátások, átszervezések esetén A köztisztviselői törvényben megszabott felmondási időt legutóbb a Gyurcsány-kormány idején csökkentették, ennek következtében már most is csak az 5 évnél hosszabb jogviszonyú munkatársak számára több a felmondási idő 2 hónapnál. Így például egy 8 éve kinevezett munkatársnak három hónap felmondási idő járt, azoknak a 10 évnél hosszabb gyakorlattal rendelkező tisztviselőknek pedig, akiket még az előző Fidesz-kormány idején neveztek ki, az eddigi szabályozás szerint 4 hónap járna. Kétségtelen azonban, hogy a vezetői pozíciókban dolgozóktól való megválás lényegesen olcsóbbá válik.

További érdekesség, hogy kis mértékben ugyan, de megnehezítik a táppénzes jogviszonyba menekülők helyzetét is: míg a Munka Törvénykönyve szerint egyáltalán nem lehet felmondani annak, aki betegség miatt keresőképtelen, a kormánytisztviselőknek fel lehet mondani: a felmondási idő akkor kezdődik meg, amikor a dolgozó visszatért a táppénzről.

A tervezettel kapcsolatban a szakszervezetek is tiltakoztak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.