BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyebb az élet diplomával

Ötödannyival emelkedett csak a magyar diplomások munkanélküliségi rátája 2008 óta, mint a diploma nélkülieké – derül ki az OECD éves oktatásügyi jelentéséből.

A jelenség szinte az összes OECD-tagállamban megfigyelhető, de nálunk kiugró a különbség. A húsz év alattiak nagyobb arányban járnak iskolába, mint a legtöbb országban, és a lemorzsolódás sem vészes.

Negatív példaként említik azonban Magyarországot a tanárok alulfizetettsége kapcsán: a diplomások átlagkeresetének 60 százalékát sem kapják.

Az elemzés legfőbb központi megállapítása: a képzettebbeket kevésbé érintette rosszul a gazdasági válság. A munkanélküliség növekedését így sem sikerült elkerülni, de a különbségek a végzettségi szintek adatai közt nagyok, Magyarország pedig azon államok egyike, ahol kiugró a differencia. Amíg a diplomások munkanélküliségi mutatója alig több mint két százalékkal emelkedett 2008–09-ben, addig az alacsonyabb végzettségűeké közelítette a 11 százalékos növekedést.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.