BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkahelyeket veszélyeztet a vörösziszap-katasztrófa utóhatása

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben jelentős problémát okoz a térség vállalkozói számára a jövedelemkiesés. A vállalkozók megsegítésére még nem készült tervezet, így azonban több munkahely is veszélybe kerülhet.

Természetes, hogy az első azok kártérítése, akiknek egész életük munkája veszett oda az ipari katasztrófa következtében. Azonban elkeserítő, hogy a városban működő vállalkozások és rajtuk keresztül a város lakosainak kárpótlásáról nem esett szó – mondta el egy devecseri kisvállalkozó a Világgazdaságnak.

Most az elsődleges azok kártalanítása, akiknek a házát vitte el a katasztrófa, mondta el Tili Károly, Kolontár polgármestere. Egyelőre a település önkormányzata nem foglalkozott a helyi vállalkozók helyzetével, azonban azok kártérítése is meg fog történi, azonban azt a polgármester a kormánytól várja.

A devecseri önkormányzat felfüggesztette a helyi adókat ezzel támogatva a város vállalkozóit, és további segítséget kért a város vezetése a kormánytól, mondta el Toldi Tamás, Devecser polgármestere. Az iszap elszállítása miatt jelenleg levan zárva a település, ami jelentős problémát okoz, de igyekeznek elérni, hogy amint lehet, ha csak rövid időre is de megnyissák a várost a vásárlók számára, mondta el a polgármester.

Átlagosan 60 százalékos forgalom visszaesés tapasztalható a város kiskereskedelmi egységeiben. A forgalom kiesés legjelentősebb oka a város lezárása, így a jelentős átmenő forgalom, és a városhoz tartozó kistérség nem jut el a devecseri üzletekbe, magyarázta az egyik érintett vállalkozó. Vannak, üzletek melyek 200 forintos napi forgalomról számolnak be, így többen már a bérleti díjaikat sem tudják fizetni.

A Devecseri Húsüzemtől megkeresésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a társaság forgalmában jelentős visszaesés nem tapasztalható, mivel 30-40 kilométeres körzetbe szállítanak ki. Azonban a Devecserben található üzlethelyiségük forgalmán egyértelműen érezhető a belvárosi kisvállalkozók által tapasztalt bevétel kiesés.

Konkrét intézkedések a katasztrófa sújtotta terület vállalkozóinak megsegítésére még nem történtek, tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Az intézkedések kidolgozásáig a kötelezettségeikkel elmaradó vállalkozókkal szemben az eljárásokat nem zárják le és nem kezdeményeznek retorziót.

Az ajkai munkaügyi kirendeltséghez eddig két társaság jelezte leépítési szándékát, az egyik 7, míg a másik társaság 4 fő elbocsátását tervezi, tájékoztatott Németh Mária, a kirendeltség-vezetője. Valószínűleg további hatásai is lesznek az ipari katasztrófának a munkaerőpiacra a kirendeltség-vezető szerint.

Lehetőségeihez képest segítséget kíván nyújtani a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK), tájékoztatott Dr. Molnár Ferenc, kamara tanácsos. A megyei kamara korábban javasolta a kormánynak, hogy a Kármentesítő Alapból részesüljenek a térségben tevékenységüket folytató kisvállalkozások, ezt a javaslat azonban elutasításra került, mondta el a tanácsos. Így a kamara felmérésbe kezd, és pályázati lehetőségeket keres az érintett vállalkozók számára, felméri azok hitelképességét.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.