BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU: veszélyes hulladék a vörösiszap

Az Európai Bizottság a hírek szerint felszólítja Magyarországot arra, hogy minősítse veszélyes hulladéknak a vörösiszapot.

Mint brüsszeli forrásból megtudtuk, az EU végrehajtó testülete a minap lezárta az üggyel kapcsolatos jogi vizsgálatát, s arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországnak már korábban veszélyes hulladékká kellett volna minősítenie a vörösiszapot az anyag erősen maró hatása miatt.

A szakértői vélemény az október eleji ajkai katasztrófa kivizsgálása és a magyar kormány tájékoztatása alapján készült el - erősítette meg a Bruxinfo értesüléseit a környezetvédelmi ügyekért felelős biztos, Janez Potočnik szóvivője. Joe Hennon elmondta: szakértőik azt is vizsgálták, hogy Magyarország megsértett-e valamilyen uniós jogszabályt a vörösiszap-katasztrófát megelőző engedélyeztetés, az anyag tárolása és a tragédiát követő kárelhárítás során.

Kiderült, hogy több olyan uniós jogszabály is van, amit nem ültettünk át a nemzeti jogba, illetve nem alkalmaztunk megfelelően. Az Európai Bizottság főként a bányászati hulladékok kezeléséről szóló 2006/21/EK irányelv és az Európai Hulladék Listát létrehozó bizottsági döntés átvétele kapcsán fogalmaz meg aggályokat.

Mivel a magyar hatóságok korábban nem veszélyes hulladéknak minősítették a vörös iszapot, ezt a besorolást értelemszerűen meg kell változtatni - adta értésre a szóvivő. Magyarországnak tanubizonyságát kell adnia annak, hogy az irányelvnek maradéktalanul eleget tesz, intézkednie kell arról, hogy az új engedélyeztetési eljárás keretében korrekt besorolásnak veti alá a vörös iszapot, miután az ügyben a 2006-os engedély februárban lejár.

Az előzményekhez tartozik, hogy az Európai Bizottság október végén kérdéseket tett fel a tragédiával kapcsolatban a magyar kormánynak, amire november 24-én érkezett meg a válasz Brüsszelbe. Ebben a kormány úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért. Brüsszel – bár több ponton nem fogadja el a kormány jogi érvelését – most sem állítja ennek ellenkezőjét, de mint korábban megjegyezte: ha a kabinet a veszélyes anyagokra érvényes biztonsági előírások szerint tárolta volna a timföldgyártásból visszamaradt erősen lúgos anyagot, talán nem következett volna be a katasztrófa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.