BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillagászati olajár, lövések, menekülő cégek - Egyiptom, most

A Brent minőségű olaj ára csütörtökön már túlszárnyalta a 103 dollárt, és barrelenként 103,37 dollárra emelkedett, miután az Egyiptomban kirobbant összecsapások növelik a félelmet, miszerint a feszültség tovább terjedhet az egész Közel-Keleten.

A Brent ára több mint 8 dollárral emelkedett azóta, hogy Egyiptomban január 25-én kirobbantak a tüntetések. Az alig több mint egy hét alatt bekövetkezett drágulás több mint egyharmada az olaj árának tavalyi teljes, 22 százalékos emelkedésének.

Csütörtökön hajnalban a Kairó központjában lévő Tahrir téren automata fegyverekből vették tűz alá a kormányellenes tüntetők táborát. Legalább három tüntető életét vesztette – közölte az egyik aktivista. Napkeltekor a Mubarak-ellenes és Mubarak-párti tüntetők még mindig kövekkel és lángoló benzines palackokkal támadták egymást a tér északi peremén, az Egyiptomi Múzeum közelében.

Ahmed Sameh Farid egyiptomi egészségügyi miniszter szerint szerdán a Tahrir-téren három ember vesztette életét és legalább hatvanegyen szenvedtek sérüléseket. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Omar Szulejman egyiptomi alelnökkel, arra szólítva fel őt, hogy ítélje el az erőszakot. Egyben sürgette az egyiptomi kormányt, hogy lépjen fel a felelősökkel szemben.

A Deutsche Welle jelentése szerint számos német vállalat egyiptomi üzemeiben leállt a termelés, mert a cégek vezetése arra utasította a német alkalmazottakat, hogy családtagjaikkal együtt térjenek vissza Németországba. Az Egyiptomban maradó helyi és nemzetközi alkalmazottaknak pedig azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon. Az egyiptomi termelést felfüggesztő német vállalatok között van a BASF vegyipari óriás, a BMW és a Daimler konszern. A Volkswagen mostantól nem szállít autókat Egyiptomba.

Az RWE német energiakonszern 90 alkalmazottját szállíttatta haza Egyiptomból, noha a vezetőség továbbra is az országban marad. Jürgen Grossman, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a termelést az összecsapások eddig nem érintették, a vállalat hosszú távon elkötelezetta régióval szemben. A ThyssenKrupp acélgyártó konszern ugyancsak azt kérte Egyiptomban dolgozó 1900 munkavállalójától, hogy maradjon otthon, hasonló kéréssel fordult 700 egyiptomi alkalmazottjához a Metro német áruházcsoport is.

Noha egyes szakértők azt jósolják, hogy az egyiptomi gazdaságba irányuló külföldi közvetlen befektetéseknek árt a jelenlegi zűrzavar, Volk Trier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák  Szövetségének (DIHK) vezető közgazdásza "várakozó álláspontot" javasol. A német vállalatok jól megvetették a lábukat Egyiptomban, és azt látják, hogy az ország stratégiailag fontos, jó telephely. Martin Kalhöfer, közel-keleti gazdasági szakértő pedig úgy látja, ha a jelenlegi válság nagyobb demokráciát és jobb gazdasági viszonyokat teremt Egyiptom számára, az ország végső soron érdekesebb lehet a külföldi befektetők számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.