BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellentétes az EU-joggal az alkotmány?

Kemény büntetés is járhat az európai uniós szerződések megszegéséért

Súlyos szankciókra számíthat Magyarország, ha a készülő új alaptörvény megsérti az európai uniós jogot. Pedig az eredeti tervezethez benyújtott módosítások közt, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt ismertetett a parlamentben, több is van, amely ellentmond az EU-s szerződéseknek.

A magyar föld és víz nem lehet eladó – ez volt Orbán beszédének egyik központi eleme. Márpedig ez 2014 után semmiképp sem lehet így, addig tart csak a felmentés a koppenhágai szerződés erre vonatkozó pontja alól, utána a többi európai földvásárlót pontosan ugyanúgy kell kezelni, mint a magyarokat. Kellemetlen jogi vitákhoz vezethet az a módosítás is, amely a forintot hivatalos fizetőeszközként nevesítené az alaptörvényben. Mivel ezt csak kétharmaddal lehet módosítani, egy későbbi választás után az egyharmadot elérő ellenzék megvétózhatná az euró bevezetését, ezzel azonban az ország az EU-csatlakozási szerződést sértené meg.

A büntetés nem csak enyhe dorgálás lenne. Az európai jogrend egyértelműen rendelkezik arról, hogy az uniós jog a nemzeti felett áll, akkor is, ha az alkotmányról van szó. Ha az Európai Bíróság kimondaná, hogy Magyarország megsérti az EU-jogot, akkor az Európai Bizottság megbüntetheti az országot, s kemény pénzbírság is lehetséges.

További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.