BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb óriási földrengés Japánban

Japán partjait 7,4 erősségű földrengés rázta meg.

A rengés az észak-keleti partokon volt érezhető, a meteorológiai szolgálat cunami riadót rendelt el, az AP tudósítása szerint akár egy méteres hullámok is kialakulhatnak a fölrengés hatására. A fölrengés epicentruma Mijagi prefektúra partjainál volt.

A jelentések szerint Tokióban is rázkódtak az épületek a földmozgás hatására, károkról, illetve sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Eközben a japán hatóságok továbbra is 15 ezer eltűnt után kutatnak a március 11-i cunami által lerombolt tengerparton. A csapatok versenyt futnak az idővel azért, hogy a holttesteket időben kiemeljék a törmelékek közül, amíg még azonosítható állapotban vannak, miközben a területen továbbra is jelentős a radioaktív sugárzás.

Mint arról beszámoltunk, várhatóan nitrogént tölt a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába a létesítmény üzemeltetője, a Tepco vállalat, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását. Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat.

Szakértők nem zárják ki, hogy a művelet kezdetén sugárzó anyagok kerülnek a légkörbe. Ezért ideiglenesen evakuálnak minden dolgozót az egyes, kettes, hármas és négyes reaktorblokkból. Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukusima 1. atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.