BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyert, mégis elbukhat Papandreu

Bár túlélte a péntek éjjeli bizalmi szavazást, mégis lemondásra kényszerülhet Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök. Az újabb megszorításokat már az új egységkormány verheti át a parlamenten.

Lapzártánkkor még javában tartottak azok a tárgyalások, amelyeken a görög kormány és az ellenzék próbált dűlőre jutni a megalakítandó nemzeti egységkormányról a görög államelnök, Karolosz Papouliasz közvetítésével. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint könnyen elképzelhető, hogy ezek végeztével Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök távozásra kényszerült.

Bár Papandreu továbbra is élvezi párttársai támogatását – péntek éjjel 153:145 arányban sikerült megnyernie a bizalmi szavazást a parlamentben –, az ellenzék továbbra is nélküle képzeli el a jövőt. Papandreunak le kell mondania ahhoz, hogy a koalíció létrejöhessen – ismételte meg álláspontját tegnap Antonisz Szamarisz, a legnagyobb ellenzéki párt, a közvélemény-kutatásokat vezető Új Demokrácia vezetője.

A konzervatív ellenzéki erő és a kormányzó szocialisták által megalakítandó nemzeti egységkormány feladata egyrészt az lenne, hogy elfogadtassa a parlamenttel az október végi EU-csúcson kialkudott második mentőcsomag fejében elvárt újabb megszorításokat. Az uniós vezetők a napokban egyértelműen jelezték: ezek ratifikálása a feltétele annak, hogy az ország pénzt kapjon a nemzetközi szervezetektől. Ez létfontosságú Athén számára, mivel nemzetközi források nélkül már decemberben csődbe mehet az ország. Az új választásokra csak a megszorítások megszavazása után kerülhet sor – valószínűleg januárban vagy februárban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.