BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reálbérek: húsz százalékot meghaladó csökkenés

Mintegy 400 ezer embert érint a közszféra bérkompenzációja, ennyien keresnek ugyanis a 650 ezer közalkalmazottból annyit, hogy veszítenének az adóváltozásokkal. Az állam által a saját körében minden dolgozónál végrehajtandó kiegészítés célja, hogy a nettó bér ne csökkenjen. A kérelmet viszont – eltérően a versenyszférától – maguknak a dolgozóknak kell kérniük.

„A bérkompenzációra azért is szükség van, mert a közalkalmazotti illetmények már negyedik éve nem emelkedtek, emlékezni kell, hogy 2008-ban volt utoljára tarifaemelés. Mindez az infláció miatt 20-22 százalékos reálbér-csökkenést jelent a közalkalmazottaknak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Fehér József. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának ügyvivője hozzátette: „Az év végéig 5 százalékos inflációval számolva olyan mértékű lesz ez a csökkenés, hogy a közalkalmazotti reálbérek az 1998-as szintekre esnek vissza.”

Fehér szerint részben a szakszervezeti tiltakozások eredménye is, hogy a 2012-es költségvetésben 62 milliárd forint áll rendelkezésre a közszolgák bérkompenzációjának fedezésére. „A munkavállalói érdekképviseletek egyébként 5 százalékos béremelést akartak, amely 70 milliárd forintba került volna, ám ebbe az állam nem ment bele. A bérkompenzáció viszont jelentős mértékű adminisztrációs teherrel jár, ráadásul sok a bizonytalanság abban, hogy kinek jár és kinek nem. Ráadásul a gyerekek után járó adókedvezmény beleszámít a kompenzációba, így azok, akik ezzel az adókedvezménnyel nyertek, nem kapnak kompenzációt. Figyelembe veszik emiatt azt is, hogy a házastárs a közszférában dolgozik-e vagy sem, ezért kell a dolgozónak beadni a nyilatkozatot. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy például egy bölcsődei dada tisztában van-e azzal, ez a rendkívül bonyolult rendszer hogyan működik. Márpedig ezen a bérszinten néhány ezer forintos veszteség is nagyon érzékenyen érinti a munkavállalókat” – mutatott rá Fehér József.

Lapunk információi szerint több helyen is problémásnak találják a rendelkezést, mondván, az túl bonyolult, és komoly adminisztrációs többletterhet jelent. Az is kérdéses, hogy a bérszámfejtési kérdésekben nem jártas dolgozók hogyan tudják eldönteni, hogy beadják-e nyilatkozatukat, vagy sem. „Mi azt javasoljuk, mindenki nyilatkozzon arról, hogy kéri a bérkompenzációt, és legyen a munkáltató, illetve a bérszámfejtés gondja, hogy eldöntse, kinek jár az és kinek nem” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Fehér József.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.