BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azeri politikus: A magyarok tudták, hogy kegyelmet kaphat Safarov

Lapinterjúban állítja a bakui elnöki hivatal főosztályvezetője, hogy a magyaroknak számítaniuk kellett arra, hogy Azerbajdzsán szabadon engedi Safarovot.

"A magyarok tudták, hogy kegyelmet kaphat Safarov" - ezzel a címmel közölt interjút az azeri Media-forum Ali Hasanovval, a bakui elnöki hivatal közpolitikai főosztályának vezetőjével.

"A nemzetközi és az azerbajdzsáni jogszabályok széleskörű támogatását élvezte Azerbajdzsán a kegyelmi döntésnél. A kiadatás is megfelelt a jognak és az Európai Konvenciónak. Mindemellett a magyar állam tisztában volt Safarov lehetséges kegyelmével" - áll az interjúban. Hasanov azt állítja, az egyezmények valóban kimondják ugyan, hogy Safarovot a magyar ítélet alapján nem lehet 25 évnél hamarabb szabadon bocsátani, ugyanakkor Magyarország azt is tudta, hogy Azerbajdzsánban létezik az elnöki kegyelem intézménye, ami felülírhatja ezt. Ráadásul - mondja Hasanov - Azerbajdzsán többször is leszögezte, hogy szerintük ez az ítélet nem megfelelő Safarov tettére, és a kegyelem közérdek. "Sokszor mondtuk" - állítja a politikus.

"Magyarország nagyon jól tudta, hogy a büntetés Azerbajdzsán szerint nem megfelelő, így Safarov érkezése után megpróbáljuk enyhíteni azt. Az egyetlen kötelezettség, amit vállaltunk, az az volt, hogy bíróság nem vizsgálja felül az ítéletet. De a magyarok tudtak az elnöki kegyelem intézményéről, hogy az elnök kegyelmet adhat, és figyelembe veheti, hogy a közvélemény szerint nem megfelelő a büntetés, valamint egyéb kérdéseket is. Tudták." - áll az interjúban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.