BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem enged a nyugdíjakból Rajoy

Madrid nem fogja hagyni, hogy az EU kénye-kedve szerint diktáljon neki, és nem hajlandó a nyugdíjak csökkentésére sem – erre utalt egy nyilatkozatában a spanyol kormányfő. A kabinet még nem döntött arról, kér-e mentőövet az országnak.

Vegyes reakciókat váltott ki elemzői körökben Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfő esti harcias nyilatkozata, miszerint Madrid nem hajlandó minden uniós feltételt elfogadni egy esetleges pénzügyi mentőövért cserébe. A kötvénypiaci beavatkozást kilátásba helyező EKB-bejelentés óta lényegesen estek a spanyol államkötvények hozamai, kisebb a piaci nyomás, így Madrid ma már kevésbé érzi magát szorult helyzetben, erre utalt az AP hírügynökségnek Michael Hewson, a CMC Markets vezető elemzője. Mások szerint viszont nem csak szimpla kardcsörtetésnek lehetünk szemtanúi. „Nyilvánvalóan büszkeségről van szó, ami egyrészt tiszteletreméltó, másrészt lehet, hogy nem túl bölcs álláspont” – mondta a Guardian helyszíni tudósítója, a BNP Paribas elemzője pedig úgy vélekedett: a madridi kormány nyilvánvalóan próbálja elkerülni, hogy a bankszektor után az egész ország hitelcsomagra szoruljon.

A piacok mindenesetre nyugodtan fogadták Rajoy szavait: a tízéves lejáratú spanyol kötvények hozamai egy rövid megugrás után délre visszatértek a reggeli szintekre a másodlagos piacokon.
Az kétségtelen, hogy lényegesen csökkent a nyomás Spanyolországon azóta, hogy július végén Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke kilátásba helyezte a kötvénypiaci intervenciót. A hozamok az akkori 7,5 százalék feletti szintekről fél hónap alatt 6,2 százalékig zuhantak, s bár utána ismét emelkedtek, az egyelőre még nem realizált beavatkozás múlt heti hivatalos bejelentése nyomán újabb jelentős csökkenés következett be. A tízéves kötvények hozamai jelenleg 5,7 százalékon állnak – csaknem két százalékponttal alacsonyabban, mint másfél hónappal ezelőtt.

Ami a részleteket illeti, Rajoy a spanyol televíziónak úgy fogalmazott: „Nem tudnám elfogadni, hogy megmondják nekünk, pontosan mely területeken kell megtakarítanunk, és melyeken nem.” Elvárja, hogy az EU elfogadható feltételekkel rukkoljon elő egy esetleges hitelcsomag esetén. Kizárta például, hogy a nyugdíjakon spóroljanak – a tapasztalatok szerint a trojka általában ezt is elvárja a hitelcsomagok feltételeként.
A kormányfő a választási kampányban a nyugdíjak érintetlenül hagyása mellett arra is ígéretet tett, hogy nem fogja emelni az adókat. Utóbbit nem tartotta be: a közelmúltban növelte többek között az áfát és az szja-t is. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány különben nem lenne képes a költségvetési hiánycélok tartására – utóbbit Brüsszel is elvárja Madridtól.

Végezetül megjegyezte, hogy a kormány még nem döntött arról, kér-e mentőövet, amely az EKB-intervenció beindításának feltétele lenne.
Rajoy tegnap mindenesetre támogatást kapott a Madridba látogató finn miniszterelnöktől. Spanyolország „igazságtalan helyzetbe került, és alacsonyabb kamatokat érdemelne ennyi megszorító intézkedés és strukturális reform után” – mondta Jyrki Katainen. A pénzügyi befektetőkre utalva pedig megjegyezte: „Nem fair, hogy bármit is csinál egy ország, az nem bizonyul elegendőnek.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.