BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan még az idősebb orvosok és a szakápolók helyzete

Februárban készül el az a kormányrendelet, amely alapján mentességet adhatnak a kötelező nyugdíjba vonulás alól a nyugdíjas korú orvosoknak és szakápolóknak – ezt állította Balog Zoltán.

Az emberi erőforrás miniszter olyan javaslatot tesz a kormánynak, hogy ne legyenek létszámgondok az egészségügyben.

A december végi kormányhatározat óta ez immár a sokadik, az egészségügyiek kényszernyugdíjazásáról szóló nyilatkozat. Szócska Miklós államtitkár az érdekvédelmi szervezetekkel folytatott január 9-i találkozója után azt mondta: nem lesz ágazati mentesség. Balog Zoltán közigazgatási államtitkára is arról tájékoztatta múlt pénteken az intézményvezetőket, hogy az érintett dolgozóknak egyedi mentességet kell kérniük, ha továbbra is dolgozni szeretnének. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szinte ezzel egy időben úgy nyilatkozott: Magyarországon ma az a realitás, hogy az orvostársadalom mentesüljön a kötelező nyugdíjazás alól. Szerinte bizonyos orvosi szakmákban ez automatikus lesz.

A kormány saját magával vívott nyilatkozatháborúja során legutóbb az is elhangzott, az önkormányzati intézményekben nem lesz kényszernyugdíjazás. Csakhogy az állam épp most készül átvenni a még önkormányzati fenntartású szakrendelőket, ahol sok nyugdíjas korú orvos dolgozik. Az érintett 123 önkormányzat így nehéz döntés elé kerül: ha állami alkalmazottak lesznek a rendelőben dolgozók, lehet, hogy nem dolgozhatnak tovább, és nem lesz, aki ellássa az ott élőket. Egy hónapon belül kell dönteniük, megtartják vagy átadják rendelőjüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.