BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb állami pénz mellett faragták le az adósságot

Röpködnek a milliók a Pesti Magyar Színház körül. Egyszer az jelenik meg, hogy 10 millió forintot kell fizetniük munkaügyi perek után, majd az összeg néhány napon belül már 40 millióra ugrik. Sajtóhírek szerint ez akár azzal jelentene egyet, hogy  csőd közeli helyzetbe jut a színház. Ezzel szemben szó sincs megszűnésről, Őze Áron igazgató azt mondja, biztonságos a  helyzetük, ha esetleg fizetni kell a pereskedés után (nem 40, hanem legrosszabb esetben 10-15 milliót), arra megvan a pénz, sőt, három év alatt az adósságukat is ledolgozták.

Őze 2010 januárjától igazgatja a Pesti Magyart, a színház 120 millió forint adósságot halmozott fel, amely javarészt közüzemi díjakból, reklám- és marketing költségekből, karbantartási szerződések tételeiből állt össze. Vannak vitatott tételek, amelyek jogosságát a színház vezetői vitatják. Az adósságot úgy sikerült lefaragni, hogy közben jelentősen csökkent az állami támogatás összege. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2010-ben még 671 millió forint érkezett, tavaly 479 millió. Ennél sokkal kisebb arányban csökkentek a színház egyéb bevételei (például  bérleti díjak, társasági adókedvezmény alapján igénybe vehető támogatás), a 2012-es 301 millióról a tavalyi 275 millióra – a jegyárbevétel viszont 20 százalékkal nőtt.

Nyár elejére várják annak az 500 millió forintos pályázat elbírálásának első körét, amellyel a  teljes energetikai rendszert újítanák fel. Erre nagy szükség lenne, mert a kisebb-nagyobb javítások, csinosítások mellett bőven volna mire költeni. Aki ült már a színház nézőterén, azt is tudja, hogy azonnal ráférne a székek cseréje. Erre  jelenleg nincs pénz, ezért most azon gondolkodnak, hogy saját erőből, a dolgozóik munkájával ez hogyan oldható meg.

Mindezt teljes gazdasági átszervezéssel érték el, amelynek része volt a létszámleépítés. A 252 fős gárda helyett ma 132-en maradtak, de a folyamat megállt. Munkaköröket vontak össze, s úgy látják a vezetők, hogy a jelenlegi közalkalmazotti létszám nem apasztható tovább.

Az eltelt több mint három évben 12 munkaügyi per indult a színház ellen, ezekben összesen 16 közalkalmazott lépett fel felperesként, közöttük két színész volt. Van ügy, amelyik jelenleg a Kúria előtt van.

Ezek a száraz adatok, pedig legalább ennyire fontos, ha ugyan nem fontosabb a művészeti munka. Mondjuk az, hogy csütörtökön bemutatták Kosztolányi Dezső színművét, a Nero, a véres költőt. A premier után rögtön új munkába fognak: készül az Utas és holdvilág előadás. Szóval dolgoznak.

 

2010: 671 301

2011: 577 287

2012: 479 275

2013: 479 275

Forrás: PMSZ A Pesti Magyar Színház bevételei (millió forint) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.