BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új földtörvény, földhasználat: változások

Miután az Országgyűlés június végén elfogadta, Áder János köztársasági elnök aláírását követően a Magyar Közlöny 2013. évi 111. számában megjelent a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény, közismertebb nevén az „Új földtörvény”.

A törvény főszabályként a mezőgazdasági termelést folyató személyek, földművesek tulajdon és használati jog szerzését teszi lehetővé és néhány kivételtől eltekintve kizárja a mezőgazdasági termelést nem folytató személyeket a földtulajdon, illetve földhasználati jog megszerzéséből.

Jogi személyek – az állam, bizonyos esetekben a bevett egyház, jelzálog-hitelintézet és a helyi önkormányzat kivételével – továbbra sem szerezhetik meg föld tulajdonjogát, a korábbi rendelkezésekkel ellentétben azonban a földhasználatot is szigorú feltételekhez kötik. Ráadásul januártól a birtokmaximum a korábbi 2500ha, vagy 50 000AK helyett 1200ha-ra, állattartó telepek, vetőmagok előállítói esetén 1800ha-ra csökken.

Januártól a földhasználat jogát – néhány kivételtől eltekintve – kizárólag megfelelő szakirányú képzettséggel rendelkező vagy legalább 3 éve igazoltan gazdálkodó földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet szerezheti meg.

Mezőgazdasági termelőszervezetnek az a nyilvántartásba vett, tagállami jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet minősül a jogszabály szerint, amelynek alaptevékenysége olyan mező-, erdőgazdasági, illetve kiegészítő tevékenység (például takarmány-előállítás, agroturizmus), amelyet legalább 3 éve folyamatosan folytat, éves értékesítése nettó árbevételének több mint a fele ebből származik, és legalább egy, megfelelő szakképzettséggel vagy üzemi gyakorlattal rendelkező vezető tisztségviselője, cégvezetője ezt a tevékenységet fennálló tagsági viszonyához kapcsolódóan gyakorolja.

Az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetek esetében lényeges korlátozás, hogy nem jöhetnek létre különválással, kiválással, szervezeti formaváltással, vagy egyéb jogutódlás folytán.

Bár a haszonbérleti szerződések, ellentétben a haszonkölcsön szerződésekkel, nem szűnnek meg a jogszabály erejénél fogva, hatósági jóváhagyásuk szigorú feltételek alapján történik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.