BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan ellenőrizheti jogszerűen a munkáltató a munkahelyi eszközöket?

Milyen mértékben ellenőrizheti a munkáltató a munkavégzéshez átadott eszközöket? Általánosságban elmondható, hogy korlátlanul nem ellenőrizheti a munkavállaló birtokában lévő tárgyakat, mivel azok személyes adatot tárolnak. A munkavállalókat előzetesen írásban kell értesíteni az eszközök használatáról, az adatok tárolásának időtartamáról és az ellenőrzés módjáról. Lássuk, miképp járhatnak el a munkáltatók a legjogszerűbben.

Bevett szokás, hogy a munkáltatók mobiltelefont biztosítanak a munkavállalóknak. Azonban nem minden hívást jogosultak ellenőrizni.

Csak akkor tehetik ezt meg, ha a mobiltelefon kizárólag üzleti célra használható. Ha magán célra is, akkor csak a munkavállaló engedélyével ellenőrizhető a híváslista, aki jogosult a híváslistán a magántelefonszámokat felismeretlenné tenni. Ugyanez vonatkozik az asztali vonalas telefonokra, kivéve, hogy itt lehetőség van arra, hogy a munkavállalók a kimenő hívásokat különböző előhívóval vegyék igénybe.

Ez esetben a hivatalos előhívóval hívott számokat a munkáltató ellenőrizheti. A telefonos beszélgetések rögzítése és megismerése kizárólag a munkavállaló előzetes engedélye esetében lehetséges.

Az email- és internethasználat munkáltató által történő ellenőrzése is korlátozottan lehetséges: kizárólag akkor ellenőrizheti az emaileket és az internet használatot, amennyiben ez feltétlenül szükséges. Az ellenőrzésről érdemes írásban értesíteni előzetesen a munkavállalót és lehetőséget biztosítani számára, hogy jelen legyen az emailek vizsgálata során. Az emailre is ugyanazon szabály vonatkozik, mint a mobiltelefonra, amennyiben kizárólag üzleti célra lehet használni, akkor szabadabban lehet átvizsgálni az eszközt.

Az emailek biztonsági mentése szokásos gyakorlat a cégeknél. Sokan elfelejtik azonban, hogy ezek személyes adatot tartalmaznak, ezért a mentésekről is előzetesen tájékoztatni kell a munkatársakat. Ugyanez vonatkozik a kilépő dolgozók vagy tartósan távol lévő dolgozók levelezésének megvizsgálására.

Az internethasználatot a munkáltató korlátozhatja, meghatározhatja, hogy mely oldalakat (például social media, játékok) nem látogathatja a munkavállaló. Az internethasználat ellenőrzésére ugyanazon szabály vonatkozik, mint az emaileknél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.