BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durvul a helyzet Kijevben - öt áldozat, Klicsko támadással fenyeget

A kijevi tüntetők az éjszaka folyamán is a barikádokon harcoltak a rendőrök ellen. Több ezren autógumikat égettek, fáklyákkal vonultak és szétvertek egy tévéstúdiót is. A Kijev rádió- és televíziós társaság stúdióját a város főutcáján, Krescsatikon támadták meg, a helyiségeket és a teljes stúdiót megsemmisítették. Öt ember vesztette életét, kettő a lőtt sebekbe halt bele.

Öt halálos áldozatról is szólnak a Kijevből érkező hírek, de az információk ellentmondásosak, vannak, akik három halottról adnak jelentést. A tiltakozók közül Jurij Verbickijt és Ihor Lucenkót január 21-én elrabolták, de Lucenkót később szabadon engették. Jurij Verbickij holttestét Kijev külvárosában találták meg, a Kyiv Post szerint a családtagok már beazonosították a holttestet.

Lucenko facebook-oldalára kiírta, hogy tíz ember rabolta el őket és az utolsó pillanatban is biztos volt benne, hogy nem éli túl az elszenvedett kínzásokat. A férfiakat Kijev egyik kórházából rabolták el, ahol Lucenko éppen a tüntetésben megsérült szemét akarta ápolni.

Vitalij Klicsko volt boxvilágbajnok, az ellenzéki Ütés (Udar) párt elnöke az este Kijev belvárosának központjában a tüntetőkkel azt közölte, hogy előre hozott választások kiírására szólította fel az oroszbarát államfőt. Majd hozzátette, ha az elnök nem válaszol ma, akkor támadásba mennek át. A tüntetés alatt a demonstrálók egyöntetűen skandálták, hogy az államfő, Janukovics mondjon le csütörtök estig.

Csütörtök reggel a BBC-nek az ukrán miniszterelnök, Mikola Azarov azt nyilatkozta, hogy a rendőri hatóságok teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartják a kialakult helyzetet. Hozzátette, a tüntetésben életüket vesztettekért nem a rendőrség, hanem a provokátorok a felelősök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.