BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halálos áldozatok Kijevben

Az ukrán legfőbb ügyészség megerősítette, hogy két halálos áldozata van a Kijevben, napok óta tartó tüntetéseknek. A Kyiv Post legfrissebb tudósítása szerint a rendőrség azt állítja, nem használtak lőfegyvert a tüntetők ellen. A halálos áldozatokról pontos információt nem adtak ki, a BBC úgy tudja, 20 és 30 év közötti férfiakról van szó.

Egyelőre még meg nem erősített források szerint meghalt két tüntető, akik a Dinamo-stadion oszlopcsarnokáról estek le, egy ember pedig tűzharc áldozata lett. Az információk nem egyértelműek: aki állítólag a stadionról esett le, azt a BBC szerint agyonlőtték. A Kyiv Post szerint az eset után a tömeg a „gyilkosok” és a „dicsőség Ukrajnának” szavakat skandálták.

A tüntetés résztvevői közül páran felmásztak a stadion bejárati oszlopcsarnokának tetejére és onnan dobálták a rendőröket. A belügyi erő,a  Berkut tagjai szintén feljutottak a stadion tetejére, ekkor két demonstráló ott rekedt. Az egyik férfi lezuhant fentről, és a helyi híradások szerint kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

Reggelre a rendőrök a tüntetők tábora elé jutottak, de azok Molotov-koktélokkal és kövekkel válaszoltak. A rendfenntartók erre gránátrepeszekkel, könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak, és elértek a tüntetők saját készítésű katapulthoz, majd azt lerombolták a barikáddal együtt.

A Dinamo Kijev szurkolóit kedden mozgósították, hogy megvédjék a tüntetőket. Ukrajnában elterjedt, hogy az államfő, Viktor Janukovics pártja felbérelt provokátorokkal akarja szétverni a tüntetéseket. Az összecsapások a stadion környékén alakultak ki.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke kedd éjjel arra szólította fel a békés tüntetőket, hogy ne hagyják magukat provokálni. Az ellenzéki politikus szerint Viktor Janukovics kormánya botokkal felfegyverzettek bevetésével próbálja a káoszt fokozni.

A Kyiv Post cikkei szerint több mint 4 ezren harcoltak a rohamrendőrök ellen tegnap este. Közülük sokan fáklyákkal és gyújtópalackokkal támadnak a rendőrökre. Éjfélkor még azt írták az oldalon, hogy feszült, de nyugodt volt a helyzet az ukrán fővárosban.

A belügyminisztérium sajtószolgálatának még tegnap kiadott tájékoztatása szerint a kijevi összecsapásoknak addig 32 résztvevőjét vették őrizetbe, közülük 13-at meggyanúsítottak tömeges rendbontásban való részvétellel. Közben közzétették, hogy 35-re nőtt a helyszínen megsebesült újságírók száma. További adatok szerint a rohamrendőrök közül 119-en sérültek meg, közülük 80 szorul kórházi ellátásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.