BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repülőtér épülne Felcsúton

Megadta az engedélyt egy felcsúti repülőtér kialakításához a Légügyi Hatóság és a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is hozzájárult - írja a Népszabadság. A lap szerint napirenden van a Bodmér–Felcsút IV. osztályú, saját használatú, közforgalmon kívüli, nem nyilvános repülőtér le- és felszállópályája kialakítása – egyebek mellett ez áll a felcsúti önkormányzat napokban közzétett településszerkezeti tervében, amely a módosítási igényeket tünteti fel.

A repülőtér biztonságos használatához mezőgazdasági területek övezeti átsorolása szükséges. A létesítmény Bodmér belterületi határától több mint 800 méterre, Felcsút belterületétől 1800 méterre fekszik, így a fel- és leszállási útvonalakkal érintett területeken védendő létesítmények, területek nincsenek. A repülőteret egy darab Cessna–172 típusú kisrepülőgép használja alkalmi mezőgazdasági megfigyelésre.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia is további expanzióra készül a lap szerint: a fejlesztések közül a tervezett lakóterület és a labdarúgó akadémia bővítése mezőgazdasági területek más célú hasznosításával, a termőföld termelés alóli kivonásával valósítható meg.

A „Bodmér-Felcsút” nevezetű repülőtér évek óta létező és működő, 2012 áprilisa óta IV. kategóriájú, nem nyilvános repülőtér. Felcsúttól hat kilométerre helyezkedik el, s csupán helyrajzi száma alapján tartozik a településhez. A repülőtérvezető Bessenyei Péter, aki a repteret gyakorlásra használja - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság.
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala nyilvántartást vezet a hazai repterekről, amely – közérdekű adat lévén, a hatóság törvényben lefektetett közzétételi kötelezettségének eleget téve – a hatóság honlapján is publikálva van. Mint írták, e nyilvántartásban a fent nevezett reptér is szerepel.
 
A létesítménnyel kapcsolatban új kérelem a hatóság légügyi hivatalához ezidáig nem érkezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.