BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna: átterjedtek a tüntetések vidékre is

Legfrissebb hírek szerint 17 ukrán törvényhozó ül össze, hogy minél előbb megoldást találjanak az Ukrajna számos városában történő összecsapásokra, még azelőtt, hogy a rendkívüli állapotok polgáháborúvá fokozódnának- írja a Kyiv Post.

Eközben a Kárpátaljai Ungváron a tüntetők lefújták a megyei állami közigazgatási hivatal épületének blokádját mert az intézmény dolgozói egész napra kimenőt kaptak. A tüntetés szervezői szerint nincs értelme annak, hogy olyan épületet foglaljanak el, amiben csak rendőrök tartózkodnak. Kárpátaljai hírportálok szerint a demonstrálók ezzel elérték céljukat, hiszen a közigazgatási hivatal ezen a napon nem működik.

A tüntetések nem csak az ukrán fővárosban tetőznek, hanem az ország több pontján újabb megmozdulások. A demonstrálók több épületet, többek között az igazságügyi minisztérium épületét is elfoglalták. Az ország nyugati felében is egyre többen demonstrálnak.

A kijevi rendőrség szerint a minisztériumból késő éjszaka segélyhívások értesítették a rendőrséget arról, hogy ismeretlenek próbálnak behatolni az épületbe. A Kyiv Post folyamatosan frissülő jelentései szerint, jelenleg is a minisztérium épületében vannak a tüntetők, akik nem hagyták a munkavállalókat dolgozni. Az oldalon megjelent képek tanúsága szerint az ablakokat betörték és jelentős károkat okoztak az épület környékékén és magában az épületben is.

Hétfő hajnalban az ukrán belügyminisztérium által kiadott közleményből kiderült, hogy a tüntetők nem engedték be a rendőröket az épületbe és közölték, a minisztériumot azért foglalták el, hogy ott éjszakázzanak. Az ukrán média szerint a Közös ügy nevű mozgalom tagjai foglalhatták el az ukrán Egészségügyi Minisztériumot. 

Hétfő hajnalban Zaporizzsjában a rendőrök szétoszlatták a tüntetőket, akik korábban a megyei adminisztráció épületét akarták elfoglalni, amit az ukrán rendőrök sikeresen megakadályoztak.

Cserkassziban is több tucat demonstráló került összetűzésbe a rendőrökkel, ahonnan sokakat rohammentővel kellett kórházba szállítani. A súlyos összecsapásnak az volt az előzménye, hogy valaki gyújtópalackot dobott az adminisztráció épületére.

A Kyiv Post információi szerint két tüntetőt megöltek, egy embert a Kijev melletti erdőben találtak meg és a negyedik áldozat tegnap halt bele sérüléseibe a kórházban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.