BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok érdeke, hogy a kormány kivizsgálja a korrupciógyanús ügyeket

Nem Washington, hanem a magyarok érdeke az, hogy a kormány kivizsgálja a korrupciógyanús ügyeket - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján André Goodfriend. Az USA budapesti ideiglenes ügyvivője továbbra sem árulja el, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból.

Nem a magyar kormány, hanem magánszemélyek elleni intézkedésnek tekinthető az, hogy az Egyesült Államok hat főtől megtagadta a beutazási engedélyt – hangsúlyozta az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. André Goodfriend, aki pénteki sajtótájékoztatóján sem árulta el, pontosan kik az érintettek, kiemelte ugyanakkor: várják, milyen lépéseket tesz a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti sajtótájékoztatóval egy időben Brüsszelben magyar újságírók előtt jelezte: az amerikai vádak alapján nem vizsgálódnak az érintett személyek ellen. Ezzel kapcsolatban lapunk kérdésére az ügyvivő úgy reagált: az Egyesült Államok nem várja el, hogy a magyar hatóságok vizsgálódjanak. A helyzet tisztázása ugyanakkor a magyar társadalom érdeke, és a kormánynak ennek érdekében kell cselekednie – tette hozzá Goodfriend.

Az áfacsalásokkal kapcsolatos magyarországi nyomozás fejleményeit csak a sajtóból ismerik – mondta el a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakról. A tárcavezető ott arról beszélt: a Bunge amerikai élelmiszer-feldolgozó feljelentése alapján kiterjedt nyomozás folyik, amelynek keretében több személyt előzetes letartóztatásba helyeztek már. „Ezeknek a lépéseknek örülünk, de várjuk, pontosan milyen eredményekkel járt a vizsgálat és milyen következményei lesznek” - reagált Goodfriend.

Jelezte: korábban a Bunge és más amerikai cégek részéről is kaptak információkat korrupciógyanúval kapcsolatban. A vízumtilalommal „megtették, amit megtehettek”, ugyanakkor a nagykövetség jelzi a magyar nyomozóhatóságoknak, ha törvénytelenséget észlel – tette hozzá.

Goodfriend a magyar-orosz kapcsolatokról szólva annyit mondott: azzal önmagában nincs baj, hogy egy ország együttműködik Oroszországgal. A washingtoni vezetés bírálja ugyanakkor a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos, nyílt pályázat nélkül, nem átlátható formában meghozott döntést.

Ami pedig a Déli Áramlattal kapcsolatos kormánypolitikát illeti, elfogadják a budapesti vezetés érvelését az energiaforrások diverzifikálásával kapcsolatban, ebben az esetben azonban erről nincs szó, hiszen a vezetéken keresztül is Oroszországból érkezik a gáz. Hozzátette ugyanakkor: nem most kell bírálni az EU és a többi partner álláspontját, amikor együtt lép fel mindenki az ukrajnai orosz agresszió, illetve a Krím elfoglalása miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.