BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár rezsiharcot és 30-50 százalékos béremelést ígért

Mit miért tesz a kormány? Ezzel a címmel tart Lázár János immár a negyedik héten sajtótájékoztatót. Az ígéretözön folytatódik: a miniszter 30-50 százalékos béremelést ígért a közszférában dolgozóknak, a Quaestor magánügyfeleinek pedig szinte teljes kártalanítást. Hogy a károsodott önkormányzatok sorsa mi lesz, arról a jövő héten tárgyal a kormány.

Jelen pillanatban 300 postahivatalban van lehetőség arra, hogy az emberek csatlakozzanak az állami gázszolgáltatóhoz - közölte Lázár János, aki szerint ez garancia lehet arra, "hogy az Európai Bizottság támadásától megvédjük a rezsicsökkentést".

A kormány arról is tárgyal, hogy az árampiacra is belépjen. Ezek a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak - közölte. Legkésőbb az év végén megkezdik az áramszolgáltatást, és megkezdik a belépést a távhőpiacra - ígérte Lázár János. "Az állami szolgáltató nem csaphatja be az ügyfeleit, mert az övék a szolgáltató" - mondta. Arról, hogy az áraik mennyivel lennének olcsóbbak a piaciaknál, nem mondott konkrétumot.

Arról is beszélt, hogy júliustól beindul a rendvédelmi és honvédelmi dolgozók életpályamodellje - erről kedden szavaztak a Parlamentben. Hamarosan a kormány elé kerülhet az a javaslat is, amellyel 2016 nyarától a közszolgák 30-50 százalékos béremelést kaphatnak - ígérte.

Lehet-e költségvetés a nyárig?

Korábban azt mondta a miniszter: még a nyárig szeretnék elfogadni a költségvetést. Lapunk kérdésére azt válaszolta most: a jövő szerdai kormányülésen beszélnek arról, hogy van-e értelme ezt a nyárig megszavazni.

Quaestor-ügy: még mindig a szocialistákra mutogatnak

Lázár szót ejtett a Quaestor-ügy utáni kártalanítás törvényéről is. A jövő szerdai kormányülésen foglalkozik a kormány azzal, hogy mit kezdjenek a károsult önkormányzatokkal. Volt olyan önkormányzat, amely egymilliárd forintot kockáztatott - mondta a miniszter. Hogy mely önkormányzatok vannak bajban, azt a jövő heti kormányülés után hozhatják nyilvánosságra. Ami azonban a magánbefektetőket illeti, az elmúlt huszonöt évben ez lesz az első olyan ügy, amikor egy piramisjátékba betett pénz meglesz - fogalmazott. Kérdésünkre, hogy a karcagi botrányban lát-e esélyt hasonló rendezésre, azt válaszolta: azt az ügyet nem ismeri még.

A brókerügyben a szocialista kormányokra mutatott vissza Lázár: szerinte a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején is sokat kockáztatott az állam a Quaestornál.

Az MFB-nél 2010-ben belső vizsgálatot rendeltek el az ismert és az ismeretlen kockázatú hitelfelvételekre. Az ETO Park ügyében a Kehi megszakította a vizsgálatot, és arra kérte az MFB-t, hogy módosítsa a szerződési feltételeket, ami megtörtént - mondta Lázár. A következő vizsgálatot már ő maga indította el idén, itt pedig a 2008-as hitelről találtak problémás részeket. A Kehi elnöke ezért tett idén feljelentést.

Arra a kérdésre, hogy ha két kormánytagnak is volt tudomása csalásokról, miért nem tettek semmit, Lázár azt felelte: 2011-12-ben voltak vizsgálatok, a Kehi feljelentést tett. Arról azonban, hogy 2011-ben akárki is büntetőfeljelentést tett volna az ETO Park ügyében, nincs tudomása.

Felfüggesztett pénzek: az EU lenne túl szigorú?

A 708 milliárd forintos keretből valójában 150 milliárdot függesztett fel az Európai Bizottság - közölte a miniszter. Eddig 42 ezer projekt valósult meg vagy tart most is - ebből az Európai Bizottság 53-at vizsgált meg, ezek 44 milliárdot jelentenek. Hat projektet állítottak pellengérre a 42 ezerből - mondta. Lázár ebben a témában is visszalőtt: szerinte a korábbi eljárásrend volt rossz, azt azóta viszont megváltoztatták. Ám pénzügyi veszély nem fenyeget - közölte. Igaz, szerinte az Európai Bizottság szigorú mércével méri Magyarországot.

M4: csak azért is az EU a felelős

Az M4-es autópálya kapcsán Lázár János ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy az EU miatt volt szükség a projekt leállítására. Ezúttal azt közölte: a birtokukban van egy levél, amely szerint az OLAF, az EU csalás elleni hivatala érezte, hogy probléma van.

Tapolca: a Simicska-Jobbik barátság nyert?

Nagy szerelem és szép barátság van kibontakozóban Simicska Lajos és a Jobbik között - ezt mondta Lázár a tapolcai eredményeket kommentálva. A miniszter az időközi választásról szóló kérdések elől ezt leszámítva gyakorlatilag kitért, csak arról beszélt, hogy a kormány tiszteletben tartja a választók döntését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.