BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár: jöhet a magáncsőd és az elektronikus szuperkártya

Elektronikus szuperkártyát vezetnek be - jelentette be Lázár János. A miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszámolt: a kormány minden kérdést nem is tudott lezárni a tegnapi ülésen, jövő héten folytatják.

A kormány felhatalmazta Varga Mihályt, hogy a 2016-os költségvetés javaslatát terjessze a parlament elé - jelentette be Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A büdzsét jövő héten adhatják be, így azt június végéig el is fogadhatják. A kormány azonban nem jutott a napirendi pontok végére, jövő szerdán folytatják az ülést.

A 2016-os költségvetés az adócsökkentésé lesz - ismételte meg Lázár a korábbi ígéreteket. Az szja csökkentése folytatódni fog a későbbi években is a miniszter ígérete szerint.

A Belügyminisztérium elektronikus szuperkártyával készül: ez egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas szisztéma lenne. Ezt a kártyát mindenki ingyen vagy kedvezményesen kaphatja meg. 

Végső döntés született a reklámadó mértékéről is. A legmagasabb kulcs 5,3 százalékos lesz, 100 millió forintos bevételig pedig nem kell reklámadót fizetni.

A dohánycégeknek kötelező lesz egészségügyi hozzájárulást fizetni - jelentette be a miniszter. A települési önkormányzatoknak lehetőséget adnak arra, hogy 2016-tól a háziorvosokat mentesítsék a helyi iparűzésui adó fizetése alól.

Változik a közbeszerzések rendszere is: egy új törvény elfogadásával ezután nem automatikusan a legolcsóbb ajánlat lesz a nyertes, hanem a "gazdaságilag és társadalmilag legelőnyösebb".

Foglalkoztak a magáncsőd tervével: ha a KDNP a parlament elé viszi a tervet, akkor a kormány azt a javaslatot tárgyalásra képesnek tartja.

Az autóhitelek forintosításáról Lázár János azt mondta, hogy az autóhiteleseket sokszor becsapták a lízingcégek vagy a bankok, a problémával érdemes foglalkozni - azonban a konkrét válaszadást kikerülte.

Azokról a felmérésekről, amelyek szerint a lakosság kétharmada ellenzi a vasárnapi zárva tartást, Giró-Szász András államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: mivel a többségük eddig sem vásárolt vasárnap, ez csak politikai hangulatkeltés. A kérdés Lázár szerint nem a vasárnapi nyitva tartás, hanem a vasárnapi munkavégzés kötelezettsége alóli mentesítésről szól. A miniszter szerint a statisztikák azt mutatják, hogy a kereskedelmi forgalom nőtt is a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta - azt már nem tette hozzá, hogy a szóban forgó adatokban benne van az online kasszák okozta fehéredés, valamint a húsvét előtti vásárlási roham is.

A múlt héten ígéretet tettek arra, hogy az Illatos úti környezetszennyező hulladékot elszállítják. Lázár most arról számolt be: folyamatosan zajlik a veszélyes hulladékok elszállítása, majd ezután kezdik a nem veszélyes anyagokat elvinni. A miniszter szerint az év végéig kell idő az elszállításra, ám közvetlen katasztrófaveszély nincs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.