BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajor miniszterelnök: sokan hálásak lesznek Orbánnak

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint sokan hálásak lesznek majd Orbán Viktornak az uniós külső határ biztosításáért.

"Sokan hálásak lesznek majd Orbán Viktor magyar kormányfőnek az uniós külső határ biztosításáért" - a bajor miniszterelnök szavait a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap idézte Seehofer pártja, a konzervatív CSU tartományi törvényhozási (Landtag) frakciójának kedden kezdődő tanácskozásával kapcsolatban, amelyre meghívták Orbán Viktort.

A tanácskozás egyetlen témája a menekültválság, és a magyar vendégnek ugyan szerda este Brüsszelben kell lennie az uniós állam-, illetve kormányfők soron kívüli tanácskozásán, de a CSU-ban még mindig arra számítanak, hogy Orbán Viktor eleget tesz a szerdára szóló meghívásnak.

A Süddeutsche Zeitung szerint vitatott a magyar kormányfő meghívása, Horst Seehofer viszont a védelmébe vette azt, és elmondta: "sokan hálásak lesznek még azért, amit a határokon tesz" Orbán Viktor.

Thomas Kreuzer frakcióvezető hozzátette: "a meghívással nem akarjuk semmilyen formában értékelni Magyarország belpolitikáját", de Magyarországnak a Szerbiával közös határa révén kulcsszerepe van az Európai Unió külső határának biztosításában, azaz a schengeni egyezmény betartásában.

"Beszélnünk kell egymással, ha meg akarunk oldani problémákat" - mondta a frakcióvezető.

"Azt is tudni akarjuk Orbán miniszterelnöktől, hogy miként képzeli el a jövőt, mit vár az EU-tól, és hogyan akar megfelelni az EU-ban viselt felelősségének" - tette hozzá.

A beszámoló szerint a pártban vannak, akik nem veszik jó néven, hogy Orbán Viktor részt vesz a CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány Bad Staffelsteinban működő oktatási központjában, az egykori benedekrendi Banz Kolostorban (Kloster Banz) tartandó tanácskozáson. Legalábbis elvárták volna, hogy a párt hangsúlyosabban jelezze, miben különbözik politikája a "jobboldali populista" magyar miniszterelnök politikájától - írta a liberális irányultságú lap.

Különösen az tölti el aggodalommal ezeket a CSU-tagokat, hogy a pártvezetés ismét erőteljesebben igyekszik közeledni Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer azt mondta, szerinte csak Oroszország részvételével lehet megoldani a szíriai konfliktust, ezért fenn kell tartanai a párbeszédet az orosz elnökkel.

Thomas Kreuzer hozzátette: Oroszországnak az ukrán válságban folytatott tevékenységét "természetesen el kell ítélni", hiszen ellentétes a nemzetközi joggal mindaz, amit Putyin tett. A szíriai konfliktus lezáráshoz azonban szükség van Oroszországra, és a frakcióban erről is tárgyalni kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.